Petr Hlaváček: Bytová výstavba soukromý sektor potřebuje

Architekt, urbanista, bývalý ředitel pražského Institutu plánování a rozvoje, náměstek pražského primátora pro oblast územního rozvoje. To vše má ve svém profesním životopise Petr Hlaváček, který je dnes už podruhé, respektive druhé volební období, v Praze odpovědný za výstavbu. A to včetně té bytové.

Česko má konečně nový stavební zákon

V pátek minulého týdne zavládly v poslanecké sněmovně českého parlamentu dlouho neviděné spokojenost a veselí. Vládní koalice i její opozice spojenými silami schválily věcnou novelu stavebního zákona, navrženého už vládou A. Babiše a schváleného v roce 2021.

Novela NSZ: ledy se hnuly?

Depresi developerské obce z návrhu novely stavebního zákona střídá její optimismus - povolovací řízení by se mohlo přece jen zrychlit! Podle Tomáše Kadeřábka z Asociace developerů k tomu pomohl vznik Platformy pro zdravý stavební zákon sdružující profesní komory a svazy - a její jednání s ministry pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti) a dopravy Martinem Kupkou (ODS).

PSP novela NSZ ruší, ale mohou vzniknout nové

Hned první listopadový den byla do Poslanecké sněmovny vládou předložena tzv. věcná novela nového stavebního zákona. Přitom jedním ze zásadních témat, která jsou s touto novelou spojována, je budoucnost Pražských stavebních předpisů (PSP), respektive pravomoc velkých měst přijímat vlastní podrobné regulativy výstavby.

Vláda schválila novelu NSZ

Kabinet Petra Fialy na sklonku minulého týdne schválil novelu stavebního zákona (NSZ). Předloha ministerstva pro místní rozvoj (MMR) především ruší vznik Nejvyššího stavebního úřadu a jemu podřízené soustavy a prozatím zachovává všechny stavební úřady v obcích.

Praha – Sekyra Group: na NNŽ společně?

Pražské zastupitelstvo se ještě stále nerozhodla, zda odkoupí část budovy Nákladového nádraží Žižkov (NNŽ), nebo jestli založí společný podnik se společností Sekyra Group zaměřený na jeho revitalizaci a přeměnu na kulturní a společenské centrum.

Novela NSZ opět pod palbou

V Praze potřebujeme k územnímu rozhodnutí 75 razítek. A celý proces trvá nejméně pět let! Zhruba tak se ke stavu výstavby v metropoli, který se ale nebude příliš lišit od situace mimo Prahu, nedávno v médiích vyjádřil Marcel Soural, šéf skupiny Trigema. Nejen on tuto takřka katastrofální situaci připisuje především fungování stavebních úřadů a samozřejmě i nevyhovující legislativě.

Chytrá horákyně aneb seriózní návrh novely NSZ

Také se vám to už stalo? Něco jste v dobré víře slíbili a sled následných událostí z vašeho slibu udělal neřešitelnou, nebo velmi obtížně splnitelnou záležitost. Vám se nechce brát slib zpět, ale také víte, že je neuskutečnitelný. To je okamžik pro pohádkové koncepty typu chytrá horákyně či královna Koloběžka. Zkrátka je třeba udělat to tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

Kolik potřebujeme stavebních úřadů?

Dvě varianty stanovení počtu stavebních úřadů v obcích navrhuje ve věcné novele stavebního zákona ministerstvo pro místní rozvoj. Z jeho návrhu předloženého vládě vyplývá, že podle první varianty bude zachováno buď 375, nebo 389 stavebních úřadů, a ve druhé na základě prováděcího právního předpisu všechny stávající (694), ovšem s možností jejich počet snížit.

Brno: návrh ÚP se bude přepracovávat

Brněnští zastupitelé včera vrátili k přepracování návrh nového územního plánu (ÚP) města. Původně ho měli schvalovat, ale po dlouhé debatě dospěli k jinému usnesení. Bezprostředním důvodem jejich rozhodnutí jsou problémy, které město řeší se Státním pozemkovým úřadem.

NSZ: kdo bude strouhat mrkvičku?

Schválený, odložený, platný, změněný – všechna tato adjektiva na nový stavební zákon (NSZ) pasují bezezbytku. Jen tomu poslednímu nesluší dokonavý vid – správně by bylo „měněný“. Ministerstvo pro místní rozvoj sice zgruntu novou verzi NSZ připravilo v rekordní době tří měsíců, ovšem nyní se vypořádává s tisícovkou připomínek.

CityDeal: kritika standardizace územního plánování

Přepracování územního plánu Plzně, Brna i Prahy, zablokování rozvoje celého Česka – i to by způsobilo chystané kroky Ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které mají za cíl sjednotit standardizaci územního plánování. Česká města, respektive jejich iniciativa CityDeal, přicházejí s návrhem nového řešení.

Diskuse o novele NSZ pokračuje

Nový stavební zákon měl nabýt účinnosti v červenci 2023, současná vláda jej ale označila za nedomyšlený a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš proto nyní pracuje na jeho novelizaci. Proti odkladu se staví autorka původní verze zákona Klára Dostálová, lidé ze státní správy a soukromých firem pak zase ohledně změn cítí velkou nejistotu.

NSZ: novela může vyvolat zmatky

Nová vláda zahájila v souladu se svými předvolebními deklaracemi práce na změnách nového stavebního zákona. Ten byl schválen v létě loňského roku, ale z velké části dosud není účinný. Způsob přípravy změn však zatím vyvolává značné pochybnosti.

Pražské kontribuce aneb diskuse konečně zbarvená do RUDa

Je celkem podnětné sledovat změny tónu diskusí o spolupráci města, městských částí a developerského světa. Nebudu nikoho balamutit, že jsem jen tichým pozorovatelem těchto změn, neboť je tomu právě naopak.  Roky se aktivně podílím na racionalizaci diskuse soukromého a samosprávního, ale i státního světa ve věci rozvoje měst, potažmo staveb. A právě proto mohu dění posuzovat nejen pohledem tohoto okamžiku,…

Hlavní partneři

Partneři