Svět real estate, byznysu a marketingu očima žen – neobvyklou perspektivu nabídla konference remspace

Na únorovém diskusním brunchi remspace PŘÍBĚHY VIZÍ A ÚSPĚCHU: ŽENSKÁ INSPIRACE V REAL ESTATE se otevřela debata o významu účasti žen v oblasti realit, podnikání a marketingu. A byť se pracovní zapojení žen napříč českým byznysem zlepšuje, stále není situace optimální, přestože by změna zajetých konvencí mohla přinést obrovský ekonomický růst. Aktivní účastnice na konferenci sdílely příběhy svých kariérních cest, překážky, kterým čelily, a diskutovaly o možnostech, jak podporovat a posilovat ženskou účast v různých odvětvích byznysu. Jakou cestou na vrchol si prošly právě tyto ženy?

Kudy vedou cesty k bezemisním budovám?

Není populární o tom mluvit, ale Greenwashing se může stát problémem i v oblasti stavebnictví. Otázkou je, co skutečně brání využívat inovativní postupy, materiály a technologie k dosažení bezemisních budov, a co naopak může posílit tento trend a akcelerovat ho. Důležitou roli dekarbonizace také sehrají hluboké a komplexní renovace. Bez nich uhlíkové neutrality do roku 2050 nedosáhneme.

Bude začátek roku 2024 pro českou ekonomiku momentem nádechu?

„Já vás chci vyprovokovat, abyste řekl něco pozitivního!“ „Ale já tu nejsem od toho, abych maloval obrázky,“ zaznělo na diskuzním brunchi remspace. A skutečně, malovat si o následujícím roce obrázky není po uplynulých letech na místě. Dle předních českých ekonomů se máme připravit na zdražení kanceláří, nedostatek výstavby na rezidenčním trhu nebo sníženou bezpečnost, podmíněnou volbou amerického prezidenta.

Konference Jak postavit funkční město spojí osobnosti, které formují tvář moderních měst

Na blížící se konferenci Jak postavit dobré město se setkají významné osobnosti z oblasti urbanismu, real estate, rozvoje měst, developmentu a investic, kteří představí aktuální výzvy a inovativní přístupy k městskému plánování. Přijďte 7. prosince do paláce České spořitelny zažít diskusi plnou odvážných myšlenek, které formují tvář moderních měst. 

Vysoké úroky paralyzují trh, kanceláře se nevyplatí stavět a stěžejním trendem bude ESG

Trh s nemovitostmi napjatě vyhlíží první výraznější snížení úrokových sazeb. Nové kanceláře se nestaví, prodeje bytů rostou zatím pozvolna a většímu rozvoji nájemního bydlení brání kromě drahého financování i současná legislativa. Nejen na tom se shodli realitní odborníci během 22. ročníku konference Real Estate Market, kterou 8. listopadu v Praze uspořádala platforma remspace.

„Praha má růst,” zaznělo na podzimním Real Estate Market. Proč tedy neroste?

Začátek platnosti nového stavebního zákona se blíží. Nefunguje nám dluhopisový trh. Rostou stavební náklady. Klesla poptávka a motivace stavět je omezená. Zmenšují se byty a inklinace k nájemnímu bydlení začíná být ekonomickou nutností. Nicméně stále ještě nejsme na dně trhu, od kterého bychom se mohli odrazit. Takto vnímají současnou situaci speakeři podzimní konference.

Na digitální transformaci nejsme připraveni, zaznělo na konferenci remspace

V průběhu posledních více než 10 let se v rámci konferencí remspace bavíme s představiteli vlády a předními odborníky na legislativu i development o tom, jak potřebná je úprava stavební legislativy. Na poslední konferenci jsme si ale potvrdili, že se to stále nedaří. Konference poukázala na nepřipravenost českého real estate na digitální transformaci a implementaci AI. To je, dle slov technologických vizionářů, překvapivé obzvlášť proto, že v jiných odvětvích byznysu se technologie s úspěchem implementují.

REM Spring 2023: trh v časech exponenciální nejistoty

Do roku 2020 jsme řešili pomalost povolovacích procesů, pak nás zaskočily enormně rostoucí ceny stavebních materiálů a dnes je naším největším problémem trh! Tak vidí českou developerskou realitu posledních let Petr Michálek, šéf společnosti Skanska Residential. S tím, že současný stav domácího trhu charakterizuje slovem „chaos“.

Moravian Real Estate Date 2023

Brno bojuje s nedostatkem nových bytů a ty, co se v nabídce objeví, se kvůli ekonomické situaci stávají pro lidi stále nedostupnějšími. Výstavbu by mohl rozhýbat nový územní plán, který však loni nebyl schválen a upravené verze se dočká nejdříve v roce 2025. Situaci nezlepšují ani chybějící protipovodňová opatření, rozdílné výklady stavebního zákona úředníků v různých městských částech nebo komplikovaná legislativa. Recept na nové formy spolupráce mezi městy a privátním sektorem se snažil najít druhý ročník odborné konference Moravian Real Estate Date 2023.

Green Deal, Taxonomie, ESG … a my

V České republice je dnes 2,5 milionu nejrůznějších budov. To v souhrnu představuje přibližně 600 milionů čtverečních metrů plochy a majetek v hodnotě bilionů korun. A také 35 % emisí škodlivých látek, které Česko vyprodukuje. I z toho je patrné, jaký význam mají pro výstavbu a stavění vůbec unijní aktivity vyjmenované v titulku (a řada dalších), ať už mají povahu deklaratorní, či imperativní.

Vltava a pražský development

Ve velkém to na Vltavě začalo velkorysým karlínským River Parkem, pokračovalo například libeňským a nedávno kompletně dokončeným Dockem, když právě dnes je na vltavských březích až výjimečně rušno. Po řece se dá plout, ale také v ní zahynout, praví jedno pořekadlo – každopádně development a výstavba vůbec se v současnosti po Vltavě plaví velmi zdatně. Jistě i proto, že na katastrofální záplavy z přelomu milénia už nikdo nevzpomíná.

Michal Šourek: remspace míří k vizím

K poslednímu dni minulého roku Stavební fórum, jež mělo v té době za sebou více než dvě desetiletí působení na českém realitním trhu, změnilo název na remspace. Jaké jsou příčiny a samozřejmě i důsledky této změny, o tom jsme mluvili s hlavou remspace architektem Michalem Šourkem.

Stavební fórum se mění na remspace

První den tohoto roku zmizelo z české realitní scény Stavební fórum, které nicméně pod novým názvem – remspace – pokračuje jak ve svých konferenčních, tak mediálních aktivitách. Ale v trochu jiné podobě.

Kanceláře a „industriál“ v pohybu

V dnešní době, plné dramatických zvratů a událostí, nelze nic předvídat, natož pak spolehlivě naplánovat! Na tomto narativu se dnes asi shodnou všichni napříč celou světovou ekonomikou. Na první pohled se to musí týkat i českého realitního trhu, poslední diskusní setkání Stavebního fóra nicméně ukázalo, že přinejmenším v některých jeho segmentech a přinejmenším v některých směrech tomu tak není.

Stíny a světla moravského developmentu

„Morava má čtyři velké městské aglomerace: Brno, Ostravu, Olomouc a Zlín,“ zkonstatoval Jaroslav Dokoupil ze společnosti Arch.Design hned na začátku konference Moravian Real Estate Date Autumn 2022 – tu uspořádalo Stavební fórum minulý týden v Brně.

Konferenční echo – REM Autumn 2022

Celodenní odborná konference – to je především bezpočet informací, tvrzení, grafů, statistik a prognóz. Pro poslední konferenci Stavebního fóra, která počátkem října proběhla v karlínské budově Spojka Events, to platilo beze zbytku, ovšem výjimečně bohaté a barvité bylo i mimoprogramové, respektive neoficiální dění.

REM Autumn 2022: realitní trh v nejisté turbulentní době

„Nelekejme sami sebe!“ Tato slova Zdenky Klapalové, prezidentky ARTN a šéfky českého výsadku společnosti Knight Frank, směřovala k bezmála dvousethlavému auditoriu konference REM Autumn 2022. Varování to bylo případné. Reprezentativní setkání českých „realitářů“ nevyznělo snad tak úplně pesimisticky, ale takřka všeobecná nejistota na něm patrná byla.

Hlavní partneři

Partneři