Prodeje nových bytů v Brně vzrostly, ale celkově byl rok 2023 nejhorší za posledních deset let

Brněnský realitní trh zažil v roce 2023 vzestup v prodejích nových bytů, přestože celkový rok byl nejméně úspěšným za posledních deset let. Podle dat společnosti Trikaya se během posledního čtvrtletí prodalo 154 nových bytů, což znamená více než 60% nárůst ve srovnání s předchozím rokem. Avšak i přes tento nárůst nedokázala oživující se poptávka dorovnat pomalejší start roku.

Penta Real Estate a Kaprain společně vybudují novou čtvrť na pozemcích bývalé továrny Howden ČKD

Pražské Vysočany a Libeň se dočkají rozsáhlé transformace díky spolupráci mezi společnostmi Penta Real Estate a Kaprain. Tyto dvě firmy spojily své síly s cílem postavit novou, moderní čtvrť na pozemcích bývalé továrny Howden ČKD, nacházející se v těsném sousedství O2 areny. S pozemky přímo sousedí komplex kancelářských budov Harfa Business Center, který Kaprain vybudoval v uplynulých letech.

Byty: krize na pokračování

Meziroční propad o více než 17 %, a to po poklesu o 6 % ve stejném období loňského roku – tak se podle údajů ČSÚ v prvním letošním pololetí vyvíjel objem výstavby nových bytů. To není dobrá zpráva, byť vzhledem k poměrům není nijak překvapivá. Rezidenční development je zjevně v útlumu. Vyjádřeno obecně, dnes spíše dokončuje projekty a nad novými váhá.

Ceny stavebních prací začaly stagnovat

Růst cen ve stavebnictví po dlouhém období pravděpodobně končí. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu vzrostly ceny stavebních prací v červenci meziměsíčně jen nepatrně o 0,1 %, byť meziročně jde stále o nárůst ve výši 4,8 %.

Fenomén loftového bydlení

V posledních letech u nás nabývá na síle trend loftového bydlení. Lofty si pořizují zejména lidé hledající originální a stylové bydlení či pracovní prostory, v nichž se prolíná moderní design a industriální atmosféra. Nejde o novinku –„loftovou“ inspiraci přinesl v minulém století New York a nový styl se pak rychle rozšířil i v západní Evropě.

Letní rezidenční mix

Zajímavých informací z domácího rezidenčního trhu právě v této, byť příslovečně okurkové době přichází dost a dost. Nepochybně i proto, že jeho vývoj má nesporně větší a viditelnější společenský význam než jiné segmenty realitního trhu. Jak nicméně naznačuje náš malý letní přehled, obvykle se jedná o události „nehmotného“ rázu. Na hmatatelné a podstatné změny, to je především oživení a následně i urychlení bytové výstavby, Česko zatím marně čeká.

Cukrouš, lev a větrníky pro Modřanský cukrovar

Výtvarné umění se u nás už stává standardní součástí větších developerských projektů. Platí to i pro velkorysý rezidenční projekt, který vzniká na pozemcích brownfieldu na okraji Prahy – v tomto případě stavitel – společnost Skanska Residential - vyhlásil veřejnou soutěž.

Praha: poptávka po prémiových rezidencích stoupá

Další nárůst poptávky po novostavbách i secondhandových rezidencích a ještě výraznější pokles cen v segmentu přehřátého nájemního bydlení. To jsou klíčové trendy pražského rezidenčního trhu v prvním pololetí tohoto roku. Vyplývá to z poslední aktuální analýzy Svoboda & Williams Market Report.

Není bytovka jako bytovka

Citlivá, uhlíkově neutrální přestavba dvou sousedních budov bývalé učňovské školy v Ostravě na obytné domy byla právě dokončena. Rezidenční park Hrabůvka nabízí komfortní bydlení reflektující nároky 21. století, jež obohatí parkem s dětským hřištěm a zákoutími pro posezení a setkávání sousedů. S návrhem architektům ze studia AU plan značně pomohl software Wearrecho.

Realitní rok 2023 podle Colliers

Růst cen energií, stavebních nákladů a nájemného, krize v sektoru pohostinství, tlak na soulad výstavby s imperativy ESG a proměny centra Prahy - to jsou podle analýzy poradenské společnosti Colliers hlavní faktory, které v roce 2023 ovlivní český realitní trh.

Bytové výstavbě dominují rodinné domy

Výstavba rodinných domů v České republice je v posledních letech poměrně intenzivní. Ročně se jich u nás postaví v průměru přes 18 000, v loňském roce to bylo dokonce o něco více – podle statistických údajů šlo o 18 998 bytů v rodinných domech z celkem 34 581 bytů dokončených.

Brno: bytový trh stagnuje

Brněnský realitní trh s novostavbami zatím nerozmrznul. Z dat společnosti Trikaya vyplývá, že se za čtvrtý kvartál minulého roku v moravské metropoli prodalo jen 95 bytů. Nových bytů v nabídce přitom stále přibývá, ke konci roku si zájemci mohli vybírat už z více než 1 500 jednotek.

Bytovou výstavbu brzdí hlavně pomalé povolování

Stejně jako v minulosti český rezidenční development ve výstavbě naráží zejména na bariéru v podobě povolovacích procesů, když v současnosti velmi citlivě vnímá i zvyšování úrokových sazeb. To mj. vyplývá z nedávné ankety společnosti CEEC Research, jejímiž respondenty byli stavitelé bytů.

Marže rezidenčního developmentu klesají

Už několik let marže klesají; finální cena bytu je většinou stejná jako na začátku prodejního procesu; rizikovou přirážku využívá jen část developerů; nabídky bytů se kvůli nejasnému vývoji odkládají; největším problémem jsou zvýšené ceny materiálu a nedostatečná výstavba – to vše vyplývá z poslední ankety společnosti CEEC Research mezi developerskými společnostmi, zaměřenými na bytovou výstavbu.

Marcel Soural, Trigema: Budoucnost vidím pozitivně!

Prožíváme nelehké časy, probíhá hned několik typů krizí současně, ale všechny problémy postupně odezní! Takto nevídaně optimisticky vidí budoucnost developmentu i celé společnosti Marcel Soural, hlava skupiny Trigema, která má v dnešních vzrušených dobách mj. rozestavěn rekordní počet bytů.

Hlavní partneři

Partneři