Ostrava: bytový trh v bodu zlomu!?

Ostravský realitní trh zřejmě v těchto týdnech zažívá zlomový okamžik - ceny bytů začaly růst a zájem o jejich koupi se zvyšuje. „Mohu potvrdit, že na přelomu července a srpna 2023 se v Ostravě zájem o koupi bytu zdvoj- až ztrojnásobil. Změna je to skoková a je opravdu citelná,“ říká Jakub Vysocký, viceprezident Asociace nájemního bydlení a jednatel společnosti Správa investic a nemovitostí (SIAN).

Zatímco v uplynulém pololetí evidovala SIAN nižší jednotky zájemců o koupi bytu týdně, v posledních dvou týdnech jich má celkem kolem dvaceti. „Investoři se snažili vychytat cenové dno. Vypadá to, že ta doba nastala právě nyní. Data Srealit říkají, že ceny bytů v Ostravě mezi prvním a druhým kvartálem 2023 rostly nejrychleji v celé ČR. Zhruba o 7 %. Odpovídá tomu i naše zkušenost. Čím více lidí bude mít zájem o koupi, tím rychleji bude cena bytů stoupat,“ komentuje situaci Jakub Vysocký.

To, že Ostrava dnes v republice vykazuje nejrychlejší tempo růstu cen bytových jednotek, vyvolávají podle citované analýzy především dva faktory. Tím prvním je přirozená korekce trhu, protože Ostravsko patřilo v uplynulých 12 měsících k regionům, kde ceny bytů klesly nejrazantněji. Tím druhým, a zdá se ještě výraznějším, je důvěra investorů v potenciál Ostravy a vysoké výnosy rezidenčních realit. „Za poslední týdny jsme neprodali ani jeden byt na bydlení. Všechno to jsou investiční byty a na prohlídkách se potkáváme s lidmi z celé země. Zatímco v Praze si za šest milionů korun koupí jeden byt, v Ostravě třeba i tři byty. Z hlediska výnosů z investic do bytů patří Ostravsko v Česku mezi nejsilnější regiony,“ popisuje aktuální poměry na bytovém trhu Jakub Vysocký. Podle něj v první polovině roku podle dat SIAN kupovali byty investoři pouze za hotové peníze, nepotřebovali tedy úvěr.

Dnes se čím dál více již objevují kupci, kteří jsou připraveni si vzít hypotéku. Tyto postoje, respektive jejich změnu, ovlivňuje vysoká míra pravděpodobnosti, že úroky u hypoték v horizontu jednoho roku klesnou a zájemci o hypoteční úvěr jsou proto připraveni pro tuto kratší dobu akceptovat současný vyšší úrok. „Nechci to zakřiknout, ale skutečně to vypadá, že se minimálně na Ostravsku právě odehrává bod zlomu. Důvěra v trh se zvyšuje a s ní roste i investiční apetit,“ uzavírá viceprezident Asociace nájemního bydlení a jednatel SIAN Jakub Vysocký.

rs/pb

Hlavní partneři

Partneři