Nový stavební zákon a efektivnější digitalizace mění moderní development

Nový stavební zákon přináší inovace v organizaci územního plánování a stavebních úřadů, které mají možnost zvýšit transparentnost a efektivitu rozhodovacích procesů. Díky těmto změnám by měly mít nové orgány územního plánování lepší přístup k datům a informacím, což umožní lepší koordinaci plánování a městského rozvoje.

Změnou projde také proces územního plánování a povolování stavebních projektů. Zavádí se jednotné environmentální stanovisko, které by mělo umožnit rychlejší a efektivnější schvalovací procesy. Optimalizuje se tím možnost pro občany a stakeholdery podílet se na rozhodovacích procesech a prosazovat své zájmy.

Nový stavební zákon, který nabyde účinnosti 1. ledna 2024 pro tzv. vyhrazené stavby a 1. července 2024 pro jiné než vyhrazené stavby, zajistí také zřízení státní stavební správy a změny v soustavách stavebních úřadů.

Hlavní ambicí nového stavební zákona je již zmiňované zvýšení efektivity a transparentnosti ve stavebnictví. Proto je jedním z jejích principů digitalizace, která by měla umožňovat rychlý a snadný přístup ke všem potřebným informacím a dokumentům. Díky tomu budou moci developeři účinněji komunikovat s úřady. Nové informační systémy pak umožní sledovat stav stavebních projektů online, a to včetně všech potřebných dokumentů a povolení.

Pro developery i širokou veřejnost by to znamenalo méně byrokracie, rychlejší rozhodovací procesy a méně prostoru pro korupci.

Nenechte si ujít konferenci s názvem Nový stavební zákon a digitální transformace RE už 18. 10. 2023! Těšit se můžete na diskusi s představiteli vlády, developery a technologickými vizionáři nejen o novém stavebním zákoně, ale také rychle se rozvíjející digitální transformaci České republiky, státní správy a o přínosu a možnostech umělé inteligence v byznysu.

remspace

Hlavní partneři

Partneři