Lucie Forejtová, Estate Ladies: Nechceme být mainstreamovou realitkou!

Čas hraje do karet pronajímatelům, staví se málo a poptávka je silná – tak popisuje pražský kancelářský trh Lucie Forejtová, jedna z kvarteta protagonistek realitní platformy Estate Ladies. Ta právě v této době dokončuje svou první komplexní zakázku spjatou s kancelářskou budovou Bastion Florenc.

Stojíme v budově Bastion, která je – řekl bych –  před dokončením. Co nájemci? Doba není jednoduchá, je zájem?

Skutečně už finišujeme, ke konci července by měl být celý projekt kompletně hotov. Teď přeskočím ve vaší otázce k tomu poslednímu – zájem je, jednání jsou velmi intenzívní, myslím, že první podepsané smlouvy s nájemci se časově budou krýt s koncem stavebních prací. A teď se vrátím k vašemu popisu současné doby, ono to nakonec velmi souvisí. Prožíváme časy skutečně dramatické a složité, to nás bohužel provází celou dobu realizace projektu. Nejdříve dva roku pandemie a letos ještě navíc válečný konflikt na Ukrajině. Není divu, že podniky dnes svou strategii rozvoje – a nájem kancelářských prostor do ní nepochybně patří – dost důkladně zvažují, přehodnocují a hlavně vyčkávají. A je tu ještě jeden aspekt.

Kancelářská budova Bastion Florenc je projektem společnosti ČSAD Holding, která na pomezí pražského Nového Města a Karlína vlastní rozsáhlé pozemky. Bastion bude kompletně dokončen v létě tohoto roku a budoucím nájemcům nabídne 3 400 „čtverců“ kancelářských a 900 metrů čtverečních  obchodních prostor. Budova je umístěna mezi autobusové nádraží Florenc a pražskou magistrálu, od níž jsou některé její části vzdáleny necelých osm metrů.
Kancelářská budova Bastion Florenc je projektem společnosti ČSAD Holding, která na pomezí pražského Nového Města a Karlína vlastní rozsáhlé pozemky. Bastion bude kompletně dokončen v létě tohoto roku a budoucím nájemcům nabídne 3 400 „čtverců“ kancelářských a 900 metrů čtverečních  obchodních prostor. Budova je umístěna mezi autobusové nádraží Florenc a pražskou magistrálu, od níž jsou některé její části vzdáleny necelých osm metrů.

???

Doba všeobecně rozšířené práce z domova sice už skončila, nicméně home office v nějakém rozsahu asi ve většině firem zůstane zachován. Ale ve spoustě z nich se vlastně nový systém kancelářské práce teprve rodí, což zase vede k odkládání dohod o pronájmu prostor. Leckdo totiž dnes neví, kolik metrů kanceláří vlastně bude zítra potřebovat.

 

Už jsem zaslechl, že přinejmenším v Praze se trh pronajímatelů pomalu překlápí na trh nájemců. Vidíte to také tak?

To bych neřekla. Kvůli tomu všemu, o čem jsem před chvílí mluvila, zatím na trhu tahají za delší konec provazu ještě stále nájemci, ale spíš jde o takový vyvážený stav, ani jeden není úplně ve výhodě. A to přesto, že nových kapacit se v Praze právě letos opravdu mnoho neobjevilo. Také proto se cenově pohybujeme kolem průměru, která je platný pro vnitřní město. A nabízíme i různé pobídky, ať už je to úleva z nájmu na začátku, nebo třeba příspěvek na dovybavení prostor. Čas teď ale hraje do karet pronajímatelům, staví se málo a poptávka je silná, nemyslím, že by se měli proč obávat. A co se nás týká: Bastion se stavěl za ceny, které dnes už dávno neplatí, to je naše další výhoda.

 

Možná také máte silnou konkurenci v projektu Masaryčka, na který se nyní díváme z okna!?

To si nemyslím, Bastion a Masaryčka se dost liší. Především trochu paradoxně umístěním. Penta vlastně staví na Masarykově nádraží, což je ještě centrum. Bastion je ale v trochu jiné pozici, jakkoli jde o těsné sousedství. Pořád ještě je v centru, ale zároveň za magistrálou, a to už jsme v Praze 8. A my se cítíme být jakousi vstupní branou právě do této městské části, konkrétně do Karlína, stejně jako opačným směrem do centra. Je na místě říci, že celá lokalita už je a dlouho bude prioritní pražskou rozvojovou oblastí. To je dáno hlavně extrémně skvělou dopravní dostupností. Dvě trasy metra, tramvaj, bus, vlak, z magistrály autem jen přes dvě křižovatky – tím je tato lokalita unikátní. Naše budova, stojící na rozhraní Prahy 1 a 8, si prostě bere to nej jak z centra, tak z osmé městské čísti. Takže Bastion a Masaryčka sice mají mnoho společného, ale stojí na charakterem odlišných územích. A pak je tu ještě další rozdíl, možná zásadnější. Bastion chce být budovou především elegantní a přívětivou, nebála bych se říci intimní, a tomu také odpovídá jeho kapacita.

 

A ta je?

Na šesti nadzemních podlažích Bastion nabídne zhruba 3 400 metrů čtverečních kanceláří a 900 metrů prostor pro obchod a služby.

 

Mimochodem – proč Bastion?

Celý název zní Bastion Florenc. Projekt začínal se jménem Florenc Gate, ale později jsme usoudili, že různých gates a points má Praha už dost. Jméno má vždy odkazovat na aktuální situaci v lokalitě nebo na její historii. No a my právě nyní stojíme na pražských barokních hradbách, a to přímo na bastionu svatého Kryštofa. Hledání náhrady tedy bylo snadné. Tento historický odkaz také podle našeho mínění více ladí se sousedstvím pražského městského muzea a karlínského hudebního divadla.

Už jste několikrát ve svých odpovědích mluvila v plurálu. To asi míníte Estate Ladies, které nevím, jak označit. Je to platforma, realitní kancelář nebo poradenská společnost?

Nechceme být mainstreamovou realitkou. Jsme platforma žen, které baví vše, co se nemovitostí týká. Některé z nás jsme přímo součástí firmy, jiná pro ni pracuje jako externistka či spolupracující majitelka vlastní firmy a tak podobně. Základní tým čítá čtyři tváře a obsáhne vše, co standardní realitka, a ještě něco navíc. A když potřebujeme nějakou další specializaci, prostě najdeme odbornici a do naší práce ji zapojíme. Je to hodně efektivní systém a umožní nám stavět týmy na míru.

 

Už sám název je třeskutě genderový. Ale tvoří Estate Ladies skutečně jen ženy?

Je to tak. Jsme čtyři holky, ženy nebo dámy – říkat tomu můžeme tak, či onak, -, které dal dohromady realitní byznys. Základ je, že nás to baví a nejsme na Estate Ladies finančně závislé. To všem dává jistotu, že co děláme, děláme s radostí a tedy pořádně, ne na mus, jak se říká. Přesah i do marketingu a PR nám také hodně pomáhá uchopit projekty opravdu komplexně. Bastionu jsme spolu s klientem našly jméno a pak zpracovaly jak celou jeho marketingovou identitu, tak strategii pronájmu, podoby interiéru a tak dále. A vlastně i stavíme. Denisa Nebřenská za EL dělala kompletní design vnitřních společných prostor a její firma ho také realizovala. A co se týká genderové korektnosti: muži v Estate Ladies moc nechtějí pracovat kvůli názvu – samozřejmě řečeno s nadsázkou. Pracovně se ale setkáváme právě spíše s muži, takže je vše vybalancované, jak má být.

Mají Estate Ladies vedle Bastionu ještě další zakázky?

Musím říct, že až do této chvíle nás Bastion všechny dostatečně vytěžoval. I klientovi jsme slíbily, že v počátečních fázích realizace budeme dělat jen na jeho zakázce. Chtěly jsme mít jistotu, že všechno půjde na 100 % a bude také dostatek kapacit pro případ nějakých překvapení. Ta se ale nekonala, projekt je před dokončením a tak se pomalu začínáme rozhlížet po další práci. Už také máme nového klienta, pro kterého hodnotíme jeho pozemkové portfolio. Takže hlavně mapujeme, co říká územní plán, jaký je potenciál jeho změn, kterou také chceme klientovi případně zajistit.  To je hodně kreativní, protože se obrazně řečeno nepohybujete jen v budově či na parcele a jejím okolí, ale i ve veřejném prostoru, musíte tedy vnímat urbanismus celé lokality. Navíc hledáte shodu se samosprávou, to je pro nás další výzva.

 

Otřepaná, leč obligátní otázka: pomáhá ryze ženský ráz vaší firmy v obchodních jednáních?

Určitě, ale samozřejmě jen do jisté míry. Porozumění potřebám zákazníka, v této fázi potenciálního nájemce, je předpokladem úspěchu a empatie skutečně je vlastní především ženám. Na druhou stranu – pohybujeme se na jednom trhu, jeho pravidla a aktuální parametry jsou platné pro všechny stejně. Navíc být jen ženou rozhodně nestačí, musíte své práci rozumět a mít potřebné nasazení. Z tohoto úhlu pohledu je jedno, jestli jste žena nebo muž.

Petr Bým

 

 

 

 

 

 

Hlavní partneři

Partneři