Crestyl: rok (nejen) velkých projektů

Právě letos dokončený městotvorný projekt v Libni, v chodu další a neméně významný ve středu Prahy, start dalšího velkorysého projektu na okraji pražského centra. K tomu řada dalších stavebních akcí, což vše dohromady představuje investice ve výši 1,2 miliardy eur. Tak zní situační zpráva o letošním dění v developerské společnosti Crestyl, která na českém realitním trhu působí už přes dvacet let.

Tak trochu ve stínu výstavby či její přípravy na třech pražských nádražích Crestyl na jaře odstartoval stavbu hned čtyř budov, které budou součástí nové pražské čtvrti Hagibor v sousedství stanice metra Želivského – dvou kancelářských objektů, které nabídnou dohromady 31 000 m2 plochy, a dvou rezidenčních domů s celkem 306 byty. Ze zmíněné kancelářské plochy přitom téměř třetinu obsadí mediální dům společnosti Czech News Center, který sem přesune své sídlo. Nově budované rezidenční domy Gamma a Delta navážou na první dva bytové domy projektu Hagibor, které byly zkolaudovány v květnu.

Dokončení této etapy je naplánováno na rok 2024. V rámci projektu Hagibor postupně roste celkem pět rezidenčních domů společně se šesti administrativními budovami. Vše propojí náměstí a centrální pěší bulvár s obchody a restauracemi, který povede od východu z metra. Náklady na celý projekt překročí 9 mld. Kč.

 

Zdroj: CRESTYL real estate, s.r.o.
Zdroj: CRESTYL real estate, s.r.o.

„Po DOCK-u se jedná o náš další významný projekt, který využívá symbiózy bydlení, kanceláří, obchodů a služeb na jednom místě. I proto jsme pečlivě řešili koncepci celé čtvrti a společně s architekty klademe obrovský důraz na veřejný prostor, ve kterém plánujeme vysázet až dva tisíce stromů a keřů. Jeho koncepci řídí nejvýznamnější krajinářský architekt současnosti Michel Desvigne. Ten vše spojil do jednoho harmonického celku, který propojuje venkovní prostranství s potřebami budoucích obyvatel a nájemců kanceláří,“ vysvětluje Viktor Peška, obchodní ředitel společnosti Crestyl.

DOCK: patnáct let práce

Zdroj: CRESTYL real estate, s.r.o.
Zdroj: CRESTYL real estate, s.r.o.

Letos také Crestyl dotáhl k úspěšnému konci projekt DOCK – novou čtvrť, která vyrostla kolem dvou slepých ramen Vltavy v pražské Libni. V květnu byla zkolaudován úplně poslední objekt komplexu – kancelářská budova DOCK IN FIVE. Již před rokem se otevřel hektarový park přímo v areálu, přičemž rezidenční budovy byly dokončené a byty vyprodané ještě o rok dříve. V právě dostavěné poslední administrativní budově je v tuto chvíli pronajato 70 % plochy, všechny ostatní kancelářské objekty jsou plně obsazené nájemci. Celý projekt DOCK zahrnuje celkem 120 000 m2 komerčních i rezidenčních ploch. Součástí kampusu jsou kromě bytů, kanceláří a parku i restaurace, kavárny, obchody a služby nebo jachtařský klub s marinou. Celkové náklady projektu dosáhly výše 7,5 mld. Kč.

„DOCK jsme začali před patnácti lety, byla to naše největší investice a skoro nikdo tehdy nechápal, proč jsme se rozhodli vytvářet něco takového na takto zanedbaném území, kde kdysi byly loděnice. A nyní se nám podařilo vše úspěšně dokončit. Výsledky naší práce jsou vidět – své kanceláře tu mají největší firmy, všechny byty jsou prodané. To místo je totiž magické. Projekt je obklopen vodní plochou, jsou tu parky, cyklostezky, a přitom je to všude blízko. DOCK vnesl do okolního prostředí život a zároveň se stal jeho přirozenou součástí,“ říká Viktor Peška.

Ozdoba pro náměstí Republiky

Zdroj: CRESTYL real estate, s.r.o.
Zdroj: CRESTYL real estate, s.r.o.

„Drobnějším“, ale o to více pozoruhodným současným projektem Crestylu je rekonstrukce historické budovy na pražském náměstí Republiky 7. Projekt s názvem NR7 ponechá stávající funkce domu kombinující prostory pro obchody a služby s kancelářemi. Budova po dokončení nabídne celkem devět podlaží s přibližně 5 600 m2 plochy, v posledním patře bude i terasa s výhledem na Prahu. Rekonstrukce začala nedávno, její dokončení je naplánováno na rok 2024. Celková investice do projektu přesáhne 1 mld. Kč.

„Chceme této historické budově vrátit její zašlou slávu a původní vzhled a zrekonstruovat ji tak, aby důstojně reprezentovala jedno z nejvýznamnějších míst celé České republiky,“ říká Viktor Peška a dodává: „S potenciálními nájemci intenzivně jednáme. Protože se nám ale podařilo získat všechna potřebná povolení, nechceme čekat na podpis smluv a do náročné a pečlivé rekonstrukce se pouštíme hned. Jedná se opravdu o jedinečnou nemovitost na jedinečném místě, můžeme si tak dovolit pustit se do projektu spekulativně.“

Zatímco NR7 představuje v Praze sice pozoruhodný, ale nikoli unikátní projekt, revitalizace komplexu Savarin v jejím historickém centru představuje nepochybně největší počin tohoto druhu v hlavní městě. Jde o projekt nanejvýš složitý a proto také provázený komplikovanou přípravou včetně povolování. Právě letos v květnu ministerstvo kultury proti Savarinu vzneslo zásadní námitky. Vzápětí ale vyšlo najevo, že úředníci posuzovali „neplatný“ projekt, který po předchozích připomínkách už má novou podobu. Lze tak předpokládat, že i realizace projektu Savarin bude pokračovat stejným tempem, jako ostatní projekty společnosti Crestyl.

Petr Bým

 

Hlavní partneři

Partneři