Slovenský „industriál“ posiluje své pozice

Nižší nájemné a větší výběr volných ploch než v České republice, lepší spojení na Vídeň a Balkán a v neposlední řadě množství významných obchodních firem stejně jako výrobců z oblasti „automotive“ – to vše dohromady stojí za konjunkturou trhu průmyslových a skladových prostor na Slovensku.

Celková nabídka moderních skladových a výrobních prostor na Slovensku dosáhne v průběhu příštího roku 3,5 mil. m2 (v Česku to bylo letos v září 9,5 m2). Měsíční nájemné je přitom i v nejexponovanějších lokalitách kolem Bratislavy o 1 – 1,5 eur nižší než v okolí české metropole. Tyto přednosti nájemce lákají: od počátku roku byly v SR podepsány nájemní smlouvy na 363 500 m2, z toho nové pronájmy činily 269 000 m2. Meziroční nárůst dosáhl 32 %. Pro srovnání: v Česku se od ledna do konce září pronajaly nebo přejednaly plochy o výměře 1,8 mil. m2.

„Slovensko těží z velké nabídky kvalitně připravených developerských projektů zejména na západě. Mezi nimi dominuje oblast širší Bratislavy, která se nachází na rozhraní čtyř zemí a která zaznamenává v posledních letech rovněž významný rozvoj dopravní infrastruktury. Ten zkracuje dobu přepravy a činí tuto lokalitu atraktivní zejména pro regionální distribuční centra velkých retailerů,“ popisuje situace Dušan Drábek, vedoucí oddělení pronájmu průmyslových a logistických nemovitostí v poradenské BNP Paribas Real Estate, která analýzu zaměřenou na logistické Slovensko zpracovala.

Vzestup výstavby

O rychlém rozvoji slovenského trhu průmyslových a skladových prostor svědčí v porovnání s nedávnou minulostí výrazně větší množství aktuálních projektů. Na konci 3. čtvrtletí 2021 se nacházelo ve výstavbě zhruba 367 200 m2 ploch – to je v meziročním srovnání o 157 % více. Nejvíce projektů ve výstavbě se nachází v Bratislavském kraji (44 %) a na západě Slovenska v okolí Trnavy, Trenčína, Žiliny nebo Martina (35 %). Přitom právě nyní jsou největším realizovaným projektem haly v logistickém areálu VGP Park Bratislava. Aktuálně je zde rozestavěno 147 400 m2 ploch a dalších 110 000 „čtverců“ je připraveno pro další výstavbu.

Míra neobsazenosti ve 3. čtvrtletí meziročně klesla o dva procentní body na 7,01 %. V porovnání s předchozím kvartálem se také snížila, a to o 0,92 procentního bodu. Nejnižší neobsazenost je tradičně v Bratislavském kraji, kde nyní klesla na 4,48 %, naopak největší podíl volných ploch zaznamenal logistický západ Slovenska, a to 9,23 %. A opět pro srovnání: v České republice se ve třetím čtvrtletí neobsazenost snížila na rekordní úroveň 2 %.

Nájemné se na slovenském industriálním trhu letos v září pohybovalo mezi 3,45 – 4,95 eur/m2/měsíc pro skladové prostory, pro výrobní plochy byly vyšší v průměru o 0,5 – 1,0 eur/m2/měsíc. V Bratislavském kraji se nejvyšší dosahované nájemné pro jednotky nad 5 000 m2 pohybovalo v rozmezí od 3,85 – 4,95 eur/m2/měsíc.

SR: „industriální“ nájemné

„Růst nákladů na výstavbu, rostoucí nájmy v okolních zemích a příchod nových nájemců na slovenský trh dávají indikaci k očekávanému růstu nájmů i na slovenském industriálním trhu. Zejména v okolí Bratislavy zaznamenáváme postupný růst nájmů, kde už nyní atakují hranici 5 eur za metr čtvereční a měsíc,“ doplňuje Kamila Breen, vedoucí průzkumu trhu a poradenství BNP Paribas Real Estate.

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři