Rekordní nárůst hypoték v lednu: Lidé preferují kratší fixace úvěrů

V lednu letošního roku zaznamenaly banky a stavební spořitelny v České republice bouřlivý nárůst poskytnutých hypotečních úvěrů. Celkový objem nově poskytnutých hypoték dosáhl 13 miliard korun, což představuje ve srovnání s předchozím rokem nárůst o 99 %.

Tento fenomén je důkazem nejen stabilního růstu zájmu o nemovitosti, ale také strategického přístupu klientů k finančním produktům. Úrokové sazby v lednu totiž pokračovaly v poklesu a snížily se z prosincových 5,65 na 5,54 %, nejnižší hodnotu od poloviny roku 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Generální ředitel ČSOB Hypoteční banky Martin Vašek potvrdil, že trendu oživení zájmu o nákup nebo rekonstrukci nemovitostí pomáhá i pozvolný pokles úrokových sazeb. ,,Klienti mají zájem o kratší dobu fixace úvěrů, a to jak v případě nových smluv, tak při refinancování. Je zjevné, že očekávají další snižování sazeb,“ dodal.

I přes rekordní nárůst hypotečních úvěrů se však zaznamenal pokles objemu skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování o 14 %, na 10,9 miliardy korun. Objem refinancovaných úvěrů, interně či z jiné instituce, se snížil o 300 milionů na 2,1 miliardy korun. Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl 3 190, což představuje 15% meziměsíční pokles a 68% meziroční nárůst. Jde o nejnižší hodnoty od července minulého roku, nicméně tento trend je spojen s tradičně slabším obdobím ledna.

Úrokové sazby jsou v poklesu již několik měsíců v řadě, lednový pokles je ale v meziměsíčním srovnání největší. ,,V posledních měsících pozorujeme na hypotečním trhu dva hlavní trendy. Prvním je zvýšená poptávka po kratších fixacích úrokových sazeb, zejména na jeden až tři roky. Druhým je větší zájem o financování energeticky úsporného bydlení,“ řekl manažer pro hypotéky v Komerční bance Ondřej Šuchman. Ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler zdůraznil, že i přes pokles úrokových sazeb zůstávají hypoteční sazby nadprůměrně vysoké v porovnání s minulými dvaceti lety. Nicméně s rostoucím očekáváním dalšího snižování hlavních centrálních bank se předpokládá další pokles hypotečních sazeb i nadále.

Zájem klientů o nákup či refinancování nemovitostí je stále vysoký, avšak mnozí z nich zatím vyčkávají na další vývoj situace, řekl zakladatel finanční aplikace Orbi Jakub Škrabánek. Banky zatím reagují opatrně na nedávné snížení úrokových sazeb Českou národní bankou, avšak očekává se, že reakce na trhu může následovat v nejbližší době. Jana Vaisová, specialistka společnosti FinGO, doplnila: ,,Důvodem obliby kratších fixací je očekávaný pokles sazeb v letošním a dalším roce. Klienti se nechtějí vázat na dlouhou dobu, připravují se na to, že budou refinancovat či požádají svoji banku o refixaci.“

remspace

Hlavní partneři

Partneři