Hypotéky se sazbou pod 4 % skončily

Nabídky všech domácích bank na úročení hypoték již aktuálně začínají nad 4 % a spíše se blíží k 5 %. Minimální aktuálně dosažitelná sazba při splnění všech podmínek, které si banka pro její získání vymínila, činí 4,19 %. Navíc se jedná o úvěr s 10-letou fixací a dlouhé fixace nejsou nyní z důvodu vysokých sazeb logicky příliš populární.

Průměrná nabídková sazba hypoték vzrostla během února o další dvě desetiny procentního bodu, jak vyplývá z aktuálních dat společnosti Golem Finance. Titulní index GOFI 70, který napříč trhem monitoruje nabídkové sazby hypoték, vzrostl oproti předchozímu měsíci o dalších 19 bazických bodů na 4,60 %.

GOFI – úrok a hypotéky

V případě hypoték poskytovaných na více než 80 % hodnoty nemovitosti (LTV nad 80 %) jsou sazby i nadále zhruba o polovinu procentního bodu vyšší. Index GOFI 85 v únoru vzrostl o 0,14 p. b. na 5,03 % a index GOFI 90 aktuálně dosahuje 5,10 %.

Dál rostou i sazby reálně sjednávaných hypoték. Vývoj těchto sazeb monitorujeme prostřednictvím našeho  GOFIREAL indexu, který v únoru vzrostl meziměsíčně o 0,11 procentního bodu na 4,21 %.

Vývoj realizačních sazeb sleduje i FINCENTRUM HYPOINDEX a HYPOMONITOR ČBA, nicméně zde se v obou případech jedná se o sazby podepsaných a vyreportovaných úvěrů. Tyto statistiky tedy mají určitý časový skluz oproti našemu indexu GOFIREAL, který sleduje sazby aktuálně sjednávaných obchodů.  Hypoindex v lednu vystoupal na 3,43 %. Podle dat HYPOMONITORU byla průměrná úroková sazba v lednu sjednaných hypoték na podobné úrovni 3,4 %. Únorová data zatím nejsou k dispozici, nicméně očekáváme, že v obou případech se budou sazby rychle posouvat nad 4% hranici. Vždyť nejnižší dosažitelná sazba je nyní na úrovni 4,19 %.

Úrok a Ukrajina

Při predikci budoucího vývoje úrokových sazeb vycházíme z vývoje ceny peněz na mezibankovním trhu. Cena zdrojů, z kterých se banky financují, po únorovém oznámení zvýšení sazeb ČNB překvapivě klesla o zhruba 0,3 procentního bodu (trh očekával, že sazby ČNB porostou více), následně sice došlo ke krátkodobému nárůstu, nyní jsou však sazby níže, než byly ve chvíli únorového zasedání ČNB. A s mezibankovními sazbami zatím nijak výrazně nezahýbala ani současná napjatá geopolitická situace na Ukrajině.

ČNB, sazby a hypotéky

Další jednání bankovní rady ČNB o sazbách je naplánováno na 31. března. Pro následující březnové týdny i proto očekáváme, že v dohledné době banky se sazbami výrazně hýbat nebudou. Situace na trhu je však důsledku posledních událostí velice dynamická a ČNB bude muset na konci měsíce ve svém rozhodnutí zohlednit další nové očekávatelné inflační tlaky související s vyhrocenou situací na Ukrajině. Sazby tedy s velkou pravděpodobností dál porostou a s nimi bohužel asi i ceny hypoték.

Autor pracuje ve společnosti Golem Finance, jež se zaměřuje na poskytování poradenských služeb v oblasti financování bydlení

Luboš Svačina

Hlavní partneři

Partneři