Glosář T. Kadeřábka: Chyť developera, jak můžeš!

Doba koronavirová přinesla mnoho nového, dříve nepředstavitelného. Svět se mění takřka před očima. Omezujeme cestování a další svobody ve jménu zdraví, děti nechodí do školy, pracujeme na dálku, senioři se stávají hlavní hybnou silou společnosti, chaos ve státní správě nezná mezí, vlaky bourají každý den a k tomu všemu si u našich dětí a vnoučat objednáváme gigantické schodky státního rozpočtu. Prožíváme dobu značně mimořádnou.

A mimořádná doba nabízí mimořádné příležitosti. A několik lidí zřejmě napadlo, že jedna z nich je podívat se pořádně na zoubek developerům, po lékařích a učitelích té hned třetí nejoblíbenější profesní skupině. Proto se dnes nezávisle na několika místech současně vytváří manuály a pravidla, jak tuto společensky mimořádně oblíbenou skupinu trochu „pumpnout“. Svůj materiál připravuje hlavní město Praha, pozadu nemůže zůstat ani „Svaz městských částí HMP“, přidalo se i statutární město Jihlava a mnoho dalších měst a obcí.

Všechny připravované materiály mají jedno společné – dodatečně finančně potrestat stavební aktivitu soukromých subjektů, protože „nepřiměřeně zatěžuje své okolí a vytváří obcím náklady“ na: školy, školky, svoz odpadu, údržbu (developery zadarmo vybudovaných) komunikací, údržbu (developery zadarmo vybudované) zeleně, údržbu (developery zadarmo vybudovaných) dětských hřišť, náklady na MHD, náklady na infrastrukturu a mnoho a mnoho dalších nákladů, které proradní developeři svévolně vyvolali tím, že si dovolili postavit budovy na místech, která jim ke stavění obce a města vyhradila ve svých územních plánech. Jednotlivé návrhy se předhánějí v tom, kolik tisíc korun za metr čtvereční dokážou developerům napařit. Ty developerské zisky jsou dnes skutečně nemravné, s tím je třeba něco udělat! To, že města a obce dnes vůbec nestaví a že veškerý rozvoj měst a obcí mají na starosti soukromníci, teď řešit přece nebudeme, to se ztratí v mediálním chaosu!

Chvílemi se zdá, že korona neútočí na dýchací orgány, ale na mozkové.

Milá města a obce! Když už skutečně hodláte vybírat desátky za to, že se u vás odehrává ta společensky tak nepřijatelná a zločinná aktivita jménem výstavba, byli byste tak hodní a obrátili se na stát? Ty daně, které odvádíme jemu, totiž mají končit u vás. My opravdu nemůžeme zato, že vám je neposílá! Dnes, v době všeobecné rozpočtové hojnosti, pro vás bude hračka si se státem těch pár tisíc korun za metr čtvereční dojednat.

Autor je ředitelem Asociace developerů.

Tomáš Kadeřábek

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři