Evropa: pozvolný návrat do kanceláří

Praha vykazuje - v porovnání měsíců června 2022 a února 2023 - největší nárůst z evropských hlavních měst co do návratu zaměstnanců do kanceláří. A to o 16 % na celkových 54 % fyzické obsazenosti kancelářských prostor metropole od období pandemie – to vyplývá z nedávného průzkumu poradenské společnosti Savills.

Tím se řadí Praha v tomto ohledu mezi TOP 5 evropských hlavních měst. V nárůstu fyzické obsazenosti v kancelářích je těsně za Prahou irský Dublin s 15 %, jenž v celkové „návratnosti“ dosáhnul od pandemie 56 %.

Populární úterky

„Přestože je celková fyzická obsazenost v Praze mírně nižší než v ostatních evropských metropolích, tak údaje získané z několika kancelářských budov v Praze ukázaly, že denní návštevnost je ve srovnání s evropským průměrem mírně odlišná. V Praze byla míra využití kanceláří v pondělí s 56 % druhá nejvyšší v týdnu. Pátky s 49 % zůstávají klidnější, což je patrné i na nižší intezitě dopravy, nicméně pokles obsazenosti není tak dramatický, jako je tomu v Evropě,“ komentuje výsledky průzkumu Lenka Pechová ze společnosti Savills CZ&SK.

Přitom podle analýzy obsazenosti evropských kanceláří na denní bázi jsou nejrušnějšími dny úterý (63 %) a dále středa (62 %) a čtvrtek (62 %).

Návrat k předpandemických poměrům?

„Intenzita využívání kanceláří přirozeně roste, ale stále jsme daleko od předpandemické úrovně a není jasné, kdy a zda se k ní vůbec dostaneme. To přirozeně nahrává provozovatelům servisovaných kanceláří, kteří nabízejí kanceláře na základě skutečného využití pracovního prostoru,“ dodává k současnému vývoji v evropských kancelářích Pavel Novák ze Savills.

V únoru tohoto roku zaznamenaly nejnižší úroveň obsazenosti kanceláří Londýn West-End (50 %), Londýn City (48 %) a Varšava (46 %), přesto však ukázaly výrazný nárůst počtu zaměstnanců na pracovišti oproti loňskému létu. Naopak v žebříčku využití firemních kancelářských prostor v Evropě vedou Paříž (66 %), Madrid (65 %) a Stockholm (60 %), kde se únorové hodnoty obsazenosti blíží evropskému průměru před pandemií, tedy 70 %.

rs/pb

Hlavní partneři

Partneři