Ze zanedbaného brownfieldu bude srdce Prahy 7

Pražskou čtvrť Holešovice – Bubny-Zátory, která byla poslední roky zanedbávaná, čeká razantní proměna. Díky strategickému umístění blízko centra a rozsáhlému území má potenciál stát se novým srdcem Prahy 7. Drážní objekty bývalého nádraží v současnosti brání propojení Letné a Holešovic, ale v budoucnu by se brownfield měl stát novým domovem pro 25 000 obyvatel, nabídnout 11 000 nových bytů, vytvořit 29 000 pracovních míst a poskytnout 5 000 míst pro žáky ve školách.

Od roku 1991 se čeká na definitivní stanovisko magistrátu, které by mohlo odblokovat území brownfieldu. Veřejnost měla možnost vyjádřit se ke změně územního plánu a připomínkovat tuto studii, která nyní slouží jako podklad pro změnu územního plánu. Po zapracování připomínek bude studie předána ke schválení. V současné době vlastní lukrativní parcely CPI Property Group podnikatele Radovana Vítka a skupina EP Real Estate, která spadá pod Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského. Mezi developery nové městské části se zařadí také Skanska.

Praha 7 chce dohlédnout především na výškovou a objemovou zástavbu celého území, velikost plánovaného obchodního centra, zastoupení parků a další zeleně či přesné vymezení ploch pro výstavbu nových škol, školek a další veřejné vybavenosti. Kromě bytů a administrativních budov nabídne nová městská část rozsáhlý park, který propojí břeh Vltavy se Stromovkou. Výstavba zahrne nové mosty a pěší lávky, ale i kulturní památky – mimo jiné Památník Ticha a novou Vltavskou filharmonii, jejíž návrh vypracovalo dánské architektonické studio Bjarke Ingels Group.

Proměna pražské čtvrti Holešovice – Bubny-Zátory slibuje přinést moderní a udržitelnou část města, která propojí historii s budoucností. Otevření území a zahájení výstavby závisí na různých faktorech, včetně politického rozhodnutí pražského magistrátu. Nicméně celý projekt má potenciál obohatit Prahu o novou kulturní a rezidenční oblast.

O transformaci brownfieldů, o vytváření a rozvoji subcenter a polyfunkčních městských čtvrtí budeme diskutovat na konferenci Future City: development funkčního městského prostředí, která se uskuteční dne 7. 12. 2023 v Mramorovém sále paláce České spořitelny. Jedná se o jedinečnou příležitost pro diskuzi mezi odborníky z oblasti urbanismu, architektury a rozvoje měst. Tato událost se zaměří na klíčová témata související s budoucností měst a jejich schopností adaptovat se na rychle se měnící potřeby obyvatel a globální výzvy. Účastníci budou mít příležitost seznámit se s úspěšnými projekty, analyzovat výzvy a sdílet osvědčené postupy. Těšíme se na Vás!

remspace

Zdroj úvodní vizualizace: Jakub Cigler Architekti

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři