Virtuální realita přináší zvýšení kvality i efektivity

Konference Real Estate Market Spring 2021, která byla online přenášena z prostor největší haly na komerční využití virtuální reality Virtuplex v Horních Počernicích, představila trendy a novinky ze světa developmentu, architektury i stavebnictví.

V rámci letošního ročníku konference diskutovali hosté ve čtyřech panelových diskusích: Kanceláře ve víru změn; Logistika na vzestupu; Nájemní bydlení – vycházející hvězda; Virtuální a rozšířená realita v praxi. Právě posledně jmenovaný blok konference byl věnován tématu virtuální a rozšířené reality, která se stává neocenitelným pomocníkem při práci architektů, developerů i investorů. Umožňuje jim totiž zažít budovu, byt, zahradu či jakýkoliv prostor ještě před tím, než fyzicky vznikne.

Vzdálené připojení – reálná možnost

V rámci tohoto bloku mohli diváci sledovat živý přenos přímo z virtuální reality, ve kterém Petr Palička ze společnosti Penta Real Estate představoval projekt Masaryčka. Prezentace se zúčastnil i Michal Šourek z ateliéru MS architekti, obchodní ředitel Virtuplexu Pavel Novák a vzdáleně z karantény CEO této společnosti Martin Petrovický. Zatímco prvně zmínění hosté fyzicky procházeli počernickou halou a měli tak možnost zažít si volný pohyb v modelu budovy, šéf Virtuplexu byl ve skutečnosti připojen prostřednictvím cloudového softwaru Virtuplex OS. „Nejen v této době, kdy jsou celosvětově omezeny možnosti cestování, využívají firmy možnost připojit se do svých projektů u nás prostřednictvím vzdáleného přístupu,” říká k tomu M. Petrovický a dodává: „Můžete být kdekoliv na světě a stačí se připojit s počítačem k internetu, nasadit si VR brýle a jste v daném projektu s ostatními kolegy.”

Jak jednoduché to je, to si účastníci vyzkoušeli před zraky online připojených diváků, když společně diskutovali o několika ukázkových virtuálních projektech. „Aplikace umožňuje měnit dispozice prostor, přidávat nábytek nebo s ním volně pohybovat po prostoru. Pokud tak jste připojeni například s architektem, investorem, zákazníkem či vedením firmy, můžete v reálném čase diskutovat, upravovat a následně schvalovat projekty, což zrychluje a zlevňuje celý proces přípravy stavby,” doplňuje Pavel Novák.

Od prezentace k tvorbě

„Jsme svědky postupného přesunu práce ve virtuální realitě od prezentace k samotné tvorbě projektu. Prací ve virtuální realitě se mění samotné myšlení architektů, kteří budou mít poprvé v historii možnost pracovat uvnitř prostor, které navrhují. Vymodelovat složitější objekt ve virtuální realitě je otázka hodin, zatímco klasickým, tradičním způsobem je to pro architekta otázka dní,” říká architekt Michal Šourek. „Architekti mají dnes úžasnou možnost díky VR představit investorovi, zákazníkovi či veřejnosti projekt v daleko kratším čase. Pokud se virtuální realita uplatní ve větší míře v praxi, zvedne se kvalita výstupů, protože bude více času na přemýšlení,” dodává Michal Šourek.

Virtuální prostor v reálném čase

Jedna z výhod použití virtuální reality je vypočítávání obrazu i zvuku v reálném čase, což dává možnost projít si prostor do všech koutů a předejít tak spoustě problémům. „Nemusíte spoléhat na architekta a jeho odhady. Pozvete si tři typické uživatele a dáte jim v reálném čase možnost si daný prostor upravit podle sebe,” říká Martin Petrovický. A dodává: „V hale získáte absolutní imerzi, máte možnost se pohybovat a vnímat vzdálenosti, různé pohledy či pocity z fyzické přítomnosti v prostoru. Díky možnosti namodelovat budoucí prostor ve VR máte možnost eliminovat chyby, které by vznikly až po fyzickém vytvoření prostoru.”

„Virtuální realita je obrovským zdrojem poučení a inspirace pro správné plánování dalších kroků v jakémkoli komplexnějším developerském projektu,” říká Petr Palička. Poukazuje na své zkušenosti z projektu Masaryčka: „Bylo obtížné si představit avantgardní a nestandardní vstupní lobby jinak než ve virtuální realitě – a to nejen s ohledem na použité neobvyklé materiály či rozměry. Velkou výhodou použití virtuální reality bylo totiž i právě ověření velikostí nábytku s ohledem na celý prostor. VR nám také pomohla vytvořit si představu, jak bude vypadat okolí projektu, včetně šířky ulice, která bude v budoucna rozšířena po obou stranách o chodníky se stromořadím. Díky použití virtuální reality jsem nabyl jistotu, že naše propočty, odhady a návrhy jsou správné a celý projekt bude působit dobře.”

Dvacátý ročník konference Real Estate Market sledovaly online tři stovky diváků. „Jsem ráda, že jsme měli možnost díky Virtuplexu všem diváků zprostředkovat nové technologické možnosti v architektuře a stavebnictví. Během necelých pěti týdnů jsme dali společně dohromady akci, která díky živé ukázce ve virtuální realitě ukázala, jak lze v dnešní době posouvat možnosti práce v oblasti stavebnictví a architektury,” říká ředitelka pořádajícího portálu Stavební fórum Alena Zinnerová.

Sestřih z konference naleznete zde - https://www.youtube.com/watch?v=OUbYqLJH-q4

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři