Objem realitních investic vzrostl

Celkový objem realitních investic v České republice podle poslední analýzy poradenské společnosti Savills ve třetím čtvrtletí roku 2021 dosáhl úrovně 328 milionů eur, což představovalo 24% pokles oproti předchozímu čtvrtletí, ale současně také meziroční nárůst o 8 %.

Investičním transakcím ve třetím čtvrtletí vévodily průmyslové a skladové nemovitosti – celkem do nich bylo investováno 189 milionů eur, což představovalo 58 % čtvrtletního objemu realitních investic u nás. Investice do maloobchodních nemovitostí, převážně nákupních parků, v tomto čtvrtletí prudce vzrostly na úroveň 94 milionů eur a dosáhly 29% podílu, což byl pro tento sektor zatím nejvyšší čtvrtletní výsledek v letošním roce. Naopak, kancelářský sektor, který na investičním trhu obvykle dominuje, přispěl pouze 44,5 miliony eur, tj. 14% podílem, což je nejméně od třetího čtvrtletí roku 2020.

Realitní investice v ČR

(2018 – 2021, v mil. eur)

„Vzhledem k tomu, že investice do segmentu kanceláří nedosahovaly ve třetím čtvrtletí roku 2021 svých běžných objemů, většina investic putovala na regionální trhy, a to ve výši 231 milionů eur. Cena pražských nemovitosti prodaných během třetího čtvrtletí dosáhly souhrnné částky pouhých 97 milionů eur,“ komentuje dosavadní výsledky českého investičního trhu Lenka Pechová ze Savills.

Transakcí bylo ve třetím čtvrtletí letošního roku evidováno celkem 14, což meziročně představuje mírný nárůst oproti 11 transakcím uzavřeným ve třetím čtvrtletí roku 2020. Polovinu čtvrtletního objemu transakcí, tj. 164 milionů eur, vytvořili tuzemští investoři, kteří nakoupili 11 ze 14 prodaných nemovitostí. Přeshraniční investice tvořily druhou polovinu objemu investic ve třetím čtvrtletí roku  2021, přičemž největší část zahraničního kapitálu pocházela z Číny (26 %) a USA (20 %).

Průměrná velikost investiční transakce klesla z 29 milionů v předchozích čtvrtletích na 23 milionů eur v tomto čtvrtletí, přičemž čtvrtletní průměr v letech 2018 - 2019 činil zhruba 40,5 milionu eur.

Pozitivní sentiment

Od třetího čtvrtletí roku 2020 zůstávají výnosy ve všech realitních sektorech beze změny. U prvotřídních kancelářských aktiv v Praze se stále drží kolem 4,10 %, když výnosy z prémiových průmyslových a skladových budov jsou na úrovni 4,25 %. Vzhledem k dlouhodobé absenci investic v segmentu nejlepších pražských nákupních středisek umístěných v centru města u nich zůstává odhadovaný výnos kolem 5,75 %. Hodnota velmi atraktivních projektů nájemního bydlení v Praze se drží kolem 4 %.

„Nelze očekávat, že by byl překonán ani dosažen loňský objem transakcí ve výši 2,73 miliardy eur. Vzhledem k tomu, že některé transakce byly odloženy na rok 2022, lze očekávat, že celková investiční aktivita v letošním roce dosáhne hodnoty zhruba 1,7 miliardy eur,“ říká Fraser Watson, ředitel oddělení investičního poradenství Savills ČR a SR. Přitom ale velký počet připravovaných transakcí naznačuje pozitivní náladu investorů pro nadcházející rok. Zejména mimořádně dobře fungující trh průmyslových a skladových nemovitostí, který vykazuje rekordní nájemní aktivitu, historicky nejnižší úroveň neobsazenosti a v posledních devíti měsících i výrazný růst nájemného, podle Frasera přitahuje stále více investorů. Podobně jako v kancelářském sektoru se však na trhu neobjevuje příliš mnoho investičních příležitostí.

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři