Nový Hlavák pod záštitou Penta Real Estate

Nový Hlavák

Na Žižkově se bude stavět! Společnost Penta Real Estate ve spolupráci s Českými drahami a projekční firmou Sudop plánují postavit blok domů nad kolejištěm hlavního nádraží v Praze. Celá výstavba vyjde na několik miliard korun.

Penta Real Estate má za sebou ambiciózní projekt Masaryčka. Ten se otevřel veřejnosti na podzim a je první etapou velké přestavby pražského centra, kterou Penta připravuje. Celý koncept projektu spočívá ve vytvoření desky nad kolejištěm Hlavního nádraží, což otevírá možnost výstavby bytů nebo administrativních budov na novém přemostění kolejí. Plánované budovy budou mít čtyři až pět pater a jsou navrženy tak, aby nebránily výhledu na Pražský hrad. Generální ředitel Českých drah, Miroslav Kupec, odhaduje náklady projektu na několik miliard korun. Financování se plánuje z vlastních zdrojů i bankovními úvěry.

Přestavba přinese zásadní změny pro dříve zanedbávaný Hlavák. Přemostěním kolejišť se vytvoří jedny z nejlukrativnějších parcel v Praze, které se stanou základem pro budoucí miliardovou výstavbu. Nová odbavovací hala, eliminace parkoviště na střeše nádraží a proměna veřejného prostoru Vrchlického sadů jsou dalšími kroky v projektu obnovy.

Projekt slibuje nejen nové možnosti pro bydlení a podnikání v centru města, ale také zohledňuje potřeby rostoucího počtu cestujících. Renovace nádraží následuje trend přestavby nástupišť v západních metropolích, jak je tomu například u nového nádraží ve Vídni. S ohledem na dostupnost a kapacitu je projekt významným krokem směrem k efektivnějšímu a modernějšímu nádraží.

Finální podobu projektu zatím neznáme, ani podíl zeleně nebo přesnou kompozici budov. „Území vyžaduje koncepční přístup, měli bychom k tomu uspořádat podobný workshop jako k projektu Florenc 21 nebo jako ke čtvrtému kvadrantu v Dejvicích. Součástí by měla být určitě nějaká důležitá veřejná budova typu Národní knihovny. Knihovny už dnes neslouží jen jako sklady knížek, ale jsou to takové moderní kulturáky,“ dodává náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček. Vznik nové výrazné veřejné budovy připouští i Penta.

remspace

Foto Copyright © 2023 Nový Hlavák

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři