Kotva se zavírá a otevírá novou éru: Velká rekonstrukce od poloviny roku

Obchodní dům Kotva na pražském náměstí Republiky se chystá na velkou proměnu. Se začátkem letošního roku uzavřela Kotva své brány a začal proces kompletního vyklízení. Podle dostupných informací by mohla již v polovině roku začít dlouho očekávaná velká rekonstrukce, kterou plánuje investor, společnost PAN EU Kotva Prague, patřící pod Generali Real Estate. Tato společnost dům zakoupila od PSN na jaře 2020.

Rekonstrukce, která má trvat asi dva roky, je součástí strategie investování do hodnotných aktiv v dynamických a rychle rostoucích evropských městech. Proces rekonstrukce má pro Generali pod palcem developerská společnost Sekyra Group. Očekává se, že rekonstrukce zachová historickou hodnotu Kotvy a přizpůsobí ji nejmodernějším standardům. „Kotva je městotvorný prvek a má velký přesah do veřejného prostoru,“ zdůrazňuje výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle.

Celý projekt rekonstrukce je již připraven a čeká na poslední stanovisko hlavního města. Zároveň byli vypovězeni všichni nájemníci, a pokud povolovací proces proběhne hladce, práce by mohly začít již v polovině tohoto roku.

S tímto projektem souhlasila i Praha 1, s níž byla podepsána smlouva o podobě veřejných prostranství kolem Kotvy. Podle radního Prahy 1, Karla Grabeina Procházky, by rekonstrukce měla trvat zhruba dva roky. Přislíbeno bylo i zachování občanské vybavenosti v Kotvě, včetně prodejny potravin, ačkoliv se očekává, že některé obchody ustoupí kancelářím.

Podle Marka Váchy, mluvčího Institutu plánování a rozvoje, má město hlavní zájem na revitalizaci především veřejných prostor v okolí domu. Rekonstrukce okolí a samotné budovy jsou dva oddělené projekty, které by však měly postupovat koordinovaně. Uhlídat fasádu beze změn je otázkou cti.

„Investor i architekti rekonstrukce, tedy Chapman Taylor, Atelier Alfa a spoluautorka Kotvy Věra Machoninová, na to mají stejný názor a již nějakou dobu s nimi vedeme dialog,“ dodal Marek Vácha. Právě Ateliér Alfa, který vedou architektky Věra Machoninová a Pavla Kordovská, matka a dcera, byl vyzván k vypracování autorské studie a ke korekci námětů architektů.

Na přelomu prvního a druhého čtvrtletí letošního roku má investor zahájit participaci s veřejností ohledně prostoru kolem Kotvy. Plánovanou změnou je zrušení stávajícího vstupu do samoobsluhy Albert ze strany náměstí Republiky a vybudování nového kruhového vstupu do podzemního podlaží Kotvy na novém místě. Zadní trakt domu se také dostane pod drobnohled, zvažuje se vytvoření otevřeného prostranství se zelení nebo zachování stánků s občerstvením.

Celý projekt rekonstrukce Kotvy a jejího okolí je v souladu s magistrátní koncepční studií Hradebního korza, která řeší budoucí podobu ulic ve stopách staroměstských hradeb od Národní třídy až po Revoluční.

Zdroj úvodní fotografie: archiv OD Kotva

remspace

Hlavní partneři

Partneři