DPP vystoupí z projektu Nové Holešovice následkem kauzy Dozimetr

Pražský dopravní podnik (DPP) si nechává vypracovat materiály o vystoupení ze společného projektu Nové Holešovice s firmami Karlín Group a CPI Property Group. Důvodem je podezření na propojení některých osob z kauzy Dozimetr a plánovanou výstavbou v okolí stanice metra C Nádraží Holešovice. ČTK to sdělil primátorův náměstek Zdeněk Hřib.

Společný podnik byl založen v roce 2021 DPP a firmou Karlín Group, později se do projektu připojila i developerská společnost CPI Property Group. Všechny strany se zavázaly k podpisu smlouvy o budoucím prodeji a koupi pozemků. Podle rozhodnutí dozorčí rady měl DPP získat v pozemkových transakcích nejméně 173 milionů korun. Nicméně nové informace vyvolaly obavy ohledně integrity projektu a jeho propojení s kauzou Dozimetr, týkající se zakázek v DPP.

Náměstek Zdeněk Hřib a další politici začali požadovat vystoupení DPP ze společného podniku, což vyvolalo rozpor mezi aktéry projektu. Zatímco někteří podporují tento krok jako preventivní opatření proti možné korupci, jiní ho označují za nepřiměřený a postrádající oporu ve skutečných důkazech.

Karlín Group skrze své zástupce označila postup města za absurdní. Společný podnik byl podle skupiny schválen na všech úrovních a potvrzen nezávislými audity ještě před vypuknutím kauzy Dozimetr. Společnost uvedla, že ekonomickou výhodnost pro DPP potvrdil i poslední audit, který Praha nechala zpracovat, a vyzvala město k jeho zveřejnění, aby zabránila případným manipulacím.

Bývalý člen dozorčí rady DPP a místostarosta Prahy 9 Marek Doležal musel kvůli kauze odstoupit, byť nebyl z ničeho obviněn. V reakci na Dozimetr uvedla Karlín Group, že jediné propojení projektu společného podniku Nové Holešovice s kauzou Dozimetr je fakt, že někteří obvinění v kauze byli nominováni hlavním městem do statutárních funkcí DPP a společného podniku. Tito lidé po Karlín Group v určitém okamžiku požadovali za schválení projektu úplatek, to Karlín Group odmítla a věc oznámila policii.

Serge Borenstein, zakladatel Karlín Group, se chce bránit, ale než se soudit s městem, aby dostálo svým závazkům, raději by dokončil již skoro deset let připravovaný projekt. „Doufali jsme, že revitalizace Nádraží Holešovice a výstavba v jeho okolí se stanou projektem, který poslouží za příklad. Že budou vzorem spolupráce města a soukromého sektoru. Místo toho teď působí jako odstrašující případ pro všechny, kdo nějaký joint venture zvažovali,“ řekl.

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři