Válka na Ukrajině a ruské nemovitosti v ČR

Po jakýchkoli aktivních krocích vůči ruskému majetku v České republice budou nepochybně následovat reciproční kroky vůči českému majetku na území Ruské federace. Na dotaz ČTK k možnostem využití nemovitostí ve správě ruského velvyslanectví v Praze to minulý týden uvedlo české ministerstvo zahraničí.

Starosta Prahy 6 a poslanec parlamentu Ondřej Kolář (TOP 09) nedávno dopisem vyzval ruského velvyslance v ČR Alexandra Zmejevského, aby poskytl prostory ruské školy při ambasádě k výuce ukrajinským dětem, které kvůli ruské invazi musely opustit zemi. Škola je nyní po diplomatické roztržce Česka a Ruska kvůli kauze Vrbětice nevyužívaná. V návaznosti na to tehdy se řešil i problém ruských pozemků v hlavním městě – vedení Prahy v té době vyzvalo vládu, aby vyjednala s Ruskem navrácení části Stromovky, kterou zabralo v roce 1968 po invazi vojsk Varšavské smlouvy. Praha ale podle červnové reakce ministerstva zahraničí nemůže od ruské ambasády pozemky dostat zpět, Diplomatický servis je totiž v roce 1972 převedl do trvalého bezplatného užívání tehdejšímu sovětskému velvyslanectví. Dnes budovy na pozemku patří Ruské federaci, která je odkoupila. Rusko by tedy muselo být ochotné o vrácení těchto nemovitostí dobrovolně jednat.

Problém reciprocity

Otázka využití ruských nemovitostí je podle vyjádření resortu dlouhodobým a složitým problémem. Česká strana považuje za rozhodující, že majitelem budov je ruská strana. Těžko si tak lze představit konkrétní využití budov bez aktivní vůle a přístupu Ruska.

„Zároveň upozorňujeme, že v případě jakýchkoliv aktivních kroků vůči ruskému majetku v ČR je nepochybné, že budou recipročně následovat bezprostřední kroky ruské strany vůči stávajícímu majetku ČR na území Ruské federace,“ uvedla Aneta Kovářová z odboru komunikace ministerstva zahraničí České republiky.

Nemovitosti jsou na základě mezivládních dohod z roku 1979 ve vlastnictví Ruské federace, pozemky jsou poskytnuty ruské straně do „trvalého a bezplatného užívání“. Ministerstvo k tomu dodává, že „při jakémkoliv úmyslu s ním nějak nakládat je tudíž třeba mít na zřeteli otázku jurisdikčních imunit Ruské federace a jejího majetku.“

ČTK

Hlavní partneři

Partneři