Trh projektových prací čeká stagnace

Podle odhadů projektových firem letos jejich produkce poroste pouze nepatrně, a to o 0,5 %. Kapacity projektantů jsou přitom vytíženy na 93 %, z dlouhodobého hlediska jde ale o nižší úroveň než před třemi lety. Pouze mírné oživení (1,2 %) trhu projektových prací lze očekávat příští rok. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research se zaměřením na rezidenční development.

Vývoj trhu projektových prací předznamenává vývoj ve stavebnictví. Ten aktuálně provází stagnace. Meziroční srovnání stavební produkce podle dat ČSÚ (klouzavý rok za posledních 12 měsíců) aktuálně signalizuje jen minimální růst (+0,3 %), což je pod průměrem eurozóny, kde stavební sektor mírně roste (+ 1,4 %). Za měsíc březen ovšem data ČSÚ uvádějí meziroční snížení produkce sektoru o 6 %, což je opět znatelně silnější pokles ve srovnání s Evropou, kde se jednalo o snížení o 1,5 %.
Vývoj trhu projektových prací je důležitým indikátorem, který odráží zásobu projektů pro stavaře. Oproti minulému roku ekonomické nejistoty je letošní situace na trhu o něco lépe předvídatelná, ale projektanti nečekají žádné zásadní oživení. „Velcí developeři a další privátní investoři se nadále soustřeďují na projekty pro průmyslový a kancelářský development, zatímco některé projekty rozvoje bydlení brzdí ochlazená poptávka,“ vysvětluje Michal Vacek z CEEC Research.

Očekávání mezi jednotlivými obory stavitelství se příliš neliší. Projektanti zaměření převážně na pozemní stavby očekávají v roce 2023 mírný růst trhu o 0,5 % a v roce 2024 o dalších 1,3 %. To je víceméně totéž, co předvídají ti, kteří projektují převážně inženýrské stavby – pro letošek růst trhu o 0,7 % a o 1 % v roce následujícím.

Pokles ziskovosti

Projektové společnosti letos očekávají růst svých tržeb pouze o 2,2 %, což je s ohledem na dvojcifernou míru inflace a rostoucí náklady spojeno s poklesem ziskovosti realizovaných zakázek. V příštím roce by se měly jejich příjmy zvýšit o 3,5 %. Přitom projektové firmy mají aktuálně nasmlouvané zakázky na osm měsíců dopředu.
V současné chvíli jsou kapacity projektových společností vytíženy na 93 %, když do budoucna by pro ně hlavním zdrojem zakázek měl být veřejný sektor, zatímco jistý útlum bude pokračovat v oblasti rezidenční výstavby. „Vývoj na trhu projektových prací odráží aktuální ochlazení poptávky po bydlení. Projekce, které se soustředily na segment rodinných domů, čelí menší poptávce ze stran investorů, a více se tak věnují například nástavbám, přístavbám nebo rekonstrukcím. Velké rezidenční projekty pokračují bez výrazných omezení, jejich příprava je ale časově náročná a stále platí, že standardní doba územního a stavebního řízení trvá pět let a více,“ říká Peter Markovič ze společnosti Xella CZ.
„Předpokládáme, že u vývoje trhu projektových prací se projevuje negativní vliv růstu úrokových sazeb u hypoték, které ovlivňují poptávku po nových projektech v oblasti bytové výstavby. Ostatní oblasti by si měly zachovat stávající počet zakázek,“ dodává Robert Špalek, předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků.

rs/pb

Hlavní partneři

Partneři