Stát bude sledovat ceny nájmů, jsou k dispozici první informace o cenové mapě

Ministerstvo financí představilo první detaily plánovaného projektu cenové mapy nájemného. Tato mapa by měla v budoucnu stanovovat reálné ceny nájmů v Česku, sloužit k určení cenové hladiny pro bytové dávky a přispívat k sociálnímu a dostupnému bydlení. Podle Martiny Sieber, poradkyně ministra financí a spoluautorky Cenových map, je projekt v současné době ve fázi testování.

Úředníci by měli brzy získat přehled o nájemném v celém Česku, což usnadní určování cen při výstavbě dostupného bydlení i při stanovování příspěvků na bydlení. Data cenové mapy by měla být aktualizována dvakrát ročně a založena na datech realitních portálů, které zobrazují nabídkové ceny nájmů. „Cenová mapa bude kategorizovat nájemné do tří velikostních skupin podle typu bytů – 1+kk, 2+kk a 3+kk,“ uvedla Martina Sieber.

Cenové mapy budou klíčovým nástrojem zejména pro Ministerstvo pro místní rozvoj, které by je mělo začít využívat od příštího roku. Tyto mapy pomohou nastavit limity nájmů u dostupného bydlení, na kterém by se měly podílet zejména obce a soukromý sektor.

Návrh zákona o podpoře v bydlení zahrnuje vytvoření kontaktních míst, která budou využívat cenové mapy k ověřování, zda platby nájmů v bytech s garancí nájemného nejsou předražené. „Jedná se i o tom, zdali by cenové mapy mohly sloužit i k stanovení normativů pro výpočet příspěvků na bydlení,“ dodává mluvčí rezortu Petr Waleczko.

Cenové mapy, na jejichž vzniku spolupracuje i Ministerstvo pro místní rozvoj, by měly poskytovat nejen informace o tržních nájmech v dané lokalitě, ale i srovnání cenové hladiny u nové výstavby. „Také se jedná o vzniku cenových map nájemného v obecních bytech,“ uzavírá mluvčí Petr Waleczko.

remspace

Hlavní partneři

Partneři