Sauna jako součást architektury i společenský fenomén

Výstava nabídne rozdílnou typologii saun z různých koutů světa i různých období, návštěvníci se dozví, kam až sahá tradice saunování v České republice a ve výběru nejlepších současných realizací naleznou i české příklady. Expozice prezentuje výběr z té nejzajímavější současné české a světové produkce, příklady různých forem a postupů. Návštěvník se tak seznámí se saunu dřevěnou, prosklenou, betonovou, mobilní, na kolečkách, na vodě i pod zemí – prácí a projektů méně známých i slavných architektů, například skandinávského Samiho Rintaly nebo berlínského ateliéru Raumlabor.

Veřejné lázně byly kdysi místem pro navazování a udržování sociálních kontaktů, nejen prostředím pro relaxaci a sport, ale i pro politické diskuze a obchodní schůzky. Takovým místem setkávání dnes může být sauna, a to nejen ve Skandinávii. Návštěvníci výstavy mohou fluidum sauny vyzkoušet na vlastní kůži přímo před Galerií Jaroslava Fragnera, kde bude stát sauna od studia H3T Architekti, které má za sebou téměř dvě desítky realizovaných saun (např. vltavské Lázně na lodi, létající sauna nebo cyklosauna).

„Saunování má silnou tradici i v České republice. Lázeňství na našem území bychom mohli datovat již od středověku, vždy bylo spojováno s kvalitní architekturou a mnoho předních tvůrců se podílelo na vzniku zajímavých realizací pro sportovní, zdravotní, očistné i relaxační aktivity,“ říká ředitel Galerie Jaroslava Fragnera Dan Merta k postavení sauny v českém i mezinárodním kontextu a dodává: „Díky této tradici a mnohým experimentálním projektům inspirovaným zahraničními realizacemi, můžeme v Česku navštívit velké množství zajímavých a především nízkorozpočtových staveb.“

Hlavní partneři

Partneři