Praha: prodej nových bytů mezičtvrtletně vzrostl

V prvním čtvrtletí letošního roku se v Praze prodalo 650 nových bytů, což je ve srovnání s předchozím čtvrtletím nárůst o 18 %. Meziročně jde o zhruba 38% propad, jedná se však o srovnání s obdobím, kdy se základní úrokové sazby pohybovaly zhruba na polovině současného stavu.

Zároveň ještě neplatila nová přísnější pravidla ČNB pro poskytování hypoték, která vstoupila v platnost v dubnu 2022 a zájemcům umožnila brát úvěry maximálně na 80 % hodnoty nemovitosti a pouze za předpokladu, že bance doloží dostatečné příjmy. Vliv na další vývoj tak bude mít především hypoteční trh, když nabídkové ani prodejní ceny se oproti předchozímu období výrazně nezměnily. Stojí za tím především přetrvávající vysoké stavební náklady, pomalé povolování nové výstavby i dočasné odložení některých plánovaných projektů. To jsou hlavní závěry tržní analýzy developerských společností Trigema, Skanska a Central Group.

Praha: prodej bytových novostaveb

„Uklidnění nervozity kolem energetické krize, stabilizace cen nového bydlení i celá řada propagačních programů. To vše se propsalo v poptávce a pomohlo k oživení trhu s novými byty. Vedle mírného nárůstu klientů s hypotékou však mezi kupujícími nadále převažují investoři, kteří financují koupi z vlastních zdrojů a ukládají své úspory do bezpečí před stále vysokou inflací,“ uvádí k vývoji na trhu Petr Michálek, předseda představenstva společnosti Skanska Residential.

Stabilní ceny

Ceny nových bytů v Praze i v prvním letošním čtvrtletí letošního roku pokračovaly v mírném růstu. Průměrná prodejní cena dosáhla 151 951 Kč za m2, nabídková 154 990 Kč za m2 – u obou se tak jedná o meziroční nárůst o 4 %.

Ceny stavebních materiálů se částečně ustálily, stále jsou ovšem v průměru zhruba o 40 % vyšší než na začátku roku 2021. U některých komodit ale nestabilita cen přetrvává, pro developery i stavební firmy je tedy nadále obtížné předvídat další vývoj, a s tím spojené kalkulace celkových nákladů projektů.

Vývoj cen nových bytů

V krátkodobém horizontu je tak u bytových novostaveb možné očekávat pokračující cenovou stagnaci. Redukce cen může naopak pokračovat u starších nemovitostí, ve srovnání s loňským rokem se ale nebude jednat o tak velký propad. „Ceny nových bytů v Praze meziročně vzrostly o 4 %, zatímco ceny starších bytů o 6 % klesly. Pokračuje tak rozevírání nůžek mezi cenami nových a starších bytů,“ říká Dušan Kunovský zakladatel a šéf Central Group.

Nabídka stagnuje

V Praze bylo na konci prvního letošního čtvrtletí volných 5 550 nových bytů. Mezičtvrtletně jde zhruba o 9% nárůst, zatímco meziročně jde o razantní zvýšení o 73 % – v prvním čtvrtletí roku 2022 totiž nabídku srazil na minimum rekordní prodejní rok 2021. Aktuálně se nabídka pohybuje na úrovni dlouhodobého průměru, jedná se přesto stále o poloviční počet, než který by mohl pokrýt dlouhodobé potřeby pražského trhu.

Nabídka nových bytů

Chronický problém zůstává

I přes rekordní čísla povolených nových bytů v Praze, kterých je od začátku letošního roku téměř 1 500, je povolování nové výstavby stále pomalé – dlouhodobá potřeba metropole je minimálně kolem 10 000 nových bytů ročně. Část nové nabídky navíc bude do budoucna končit u institucionálních investorů a nedostane se na „retailový“ trh. Pokud se současná situace nezmění a nabídka nebude dostatečná, aby pokryla objem prodejů v době, kdy úrokové sazby klesnou na úroveň kolem 3 %, mohou se prodejní ceny opět zvýšit.

„Navzdory meziročnímu srovnání nelze hovořit o dostatku bytů. Praha by potřebovala minimálně dvojnásobek, ale spíše trojnásobek nových bytů k uspokojení poptávky po bydlení. Současná situace je navíc pouhým odložením poptávky, která se se snížením úrokových sazeb s největší pravděpodobností opět obnoví. S nabídkou navíc letos zamíchají i institucionální investoři, kteří otočí část volných bytů do nájemního bydlení,“ předvídá Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema.

rs/pb

Zajímá Vás aktuální situace na realitním trhu? Tak přijďte diskutovat s předními lídry českého byznysu a odborníky na development, investice a rozvoj měst na 22. ročník konference Real Estate Market Spring, 7. června 2023. Těšíme se na Vás! Kompletní program a přihlášku naleznete ZDE.

Hlavní partneři

Partneři