Od trojskla k energetickým společenstvím

Ve všech našich projektech usilujeme o minimalizaci spotřeby energie a naopak maximalizaci dodávek energie z obnovitelných zdrojů a její produkci v samotných nemovitostech! Takhle zhruba zní podle Petra Valeše z JRD developerské paradigma této společnosti.

Diskusní setkání, které pod názvem „Energetika v developerských projektech“ uspořádalo Stavební fórum, přitom ukázalo, že doby, kdy byl její protagonista Jan Řežáb považován jedněmi za fantastu a druhými za vizionáře, jsou už dávno pryč. Pojmy jako trojsklo, tepelné čerpadlo, zateplení, rekuperace, fotovoltaické články či zelené střechy v Česku už docela zdomácněly. A ve výstavbě tento řekněme spotřebitelský energetický hardware, už dlouho nepředstavuje nic nového. O pozitivním vývoji na tomto poli koneckonců svědčí i fakt, že marketing JRD už opouští argument energetické úspornosti a začíná klást důraz na zdravé bydlení.

Různé cesty, jeden cíl

Samozřejmě – každý sektor realitní trhu se s problematikou energetických úspor vyrovnává jinak a na základě jiné motivace. Například v oblasti komerčních nemovitostí je to hlavně poptávka nájemců – zejména ve velkých společnostech je už certifikace (a tedy kontrola energetických a ekologických parametrů budovy) považována za standardní součást firemního kinderstube.

Hodně jiný postoj má k certifikátům rezidenční výstavba. „Naši klienti požadují hmatatelnější výhody,“ říká Marek Vinter z brněnské developerské společnosti Avrioinvest. Tomáš Vrbický z developerské firmy NOHO jeho slova potvrzuje z jiné strany: „Proces certifikace je finančně hodně náročný. Dáváme proto přednost investicím, které našim zákazníkům život skutečně zpříjemní, například parku či dětskému hřišti.“ Rezidenční development proto musí volit jiné způsoby, jak energetické úspory popularizovat pro svou klientelu, třeba právě fotovoltaiku – nižší účty za elektřinu uvitá každý. A kde i to selhává, nastupuje státní regulace, která doplňuje nebo dokonce předbíhá motivaci „korunou“. Cesty jsou zkrátka různé, výsledkem každopádně je, že výstavba u nás ještě sice není energeticky pasivní, ale úsporná rozhodně je.

Jiná energetika

Směřování k udržitelné výstavbě, jinak řečeno k ekologicky a energeticky šetrným budovám, samozřejmě ještě ani zdaleka neskončilo. Zdá se ovšem, že napříště budou v energetice dominovat jiné pojmy, řekněme softwarového charakteru: decentralizace, lokalizace, samospotřebitelé, komunitní energetika a mikrosítě. Naposled zmíněné znamená totéž co „občanská energetická společenství“. Ty vlastně představují jakýsi druhý krok: jde o to, aby se s energií, kterou vyrobí přímo spotřebitelé, třeba právě fotovoltaickými panely, hospodařilo efektivně a zároveň ekonomicky. Taková sdružení budou proto představovat současně spotřebitele, zákazníka, producenta, distributora i obchodníka. „V praxi to mohou být především bytové domy, skupiny domů nebo obce či lokality,“ vysvětluje Anna Francová z kanceláře Frank Bold Advokáti.  S takovým hybridem si ale platná česká legislativa zatím víceméně nedokáže poradit. Jak ovšem naznačovala slova Anny Francové, soukromý sektor si s tímto problémem jako obvykle poradit umí, ale je celkem jasné, že jde přinejmenším o proces dosti složitý. A tudíž také administrativně náročný, což mj. v SVJ se v zásadě „laickým“ managementem může být značnou komplikací.

Implementovat a našim podmínkám přizpůsobit nové energetické dogma nepochybně napomohou dvě bruselské směrnice. Jejich znění by se mělo propsat do právě připravované nové podoby energetického zákona. Těm, kdo sledují aktuální peripetie kolem nového stavebního zákona, nezbývá než doufat, že to nebude tak složitý proces.

(Bližší a detailnější informace najdete v prezentacích účastníků akce „Energetika v developerských projektech“, a to na adrese https://www.stavebni-forum.cz/cs/diskusnisetkani/energetika-v-developerskych-projektech/ )

 Petr Bým

Hlavní partneři

Partneři