Náklady na skladování rostou v Praze enormně

Poptávka po skladových kapacitách v důsledku pandemie prudce vzrostla a s tím samozřejmě i ceny. Průměrné náklady na skladování napříč 52 světovými trhy podle analýzy poradenské společnosti Savills vzrostly mezi červnem 2021 a červnem letošního roku o 8,4 %. Z tohoto průměru se však naprosto vymyká Praha, kde se jedná o vzestup těchto výdajů o takřka 36 %.

Nejdražší skladové prostory na světě jsou dnes v Londýně, kde prvotřídní sklady stojí na nájemném 35 dolarů za stopu čtvereční (částka zahrnuje nájemné, servisní poplatky a daně), následuje Hongkong (26 dolarů ) a Tokio (22 dolarů).

Velká města nemají volmé pozemky

Analýza společnosti Savills uvádí, že ve městech, kde logistika konkuruje dalším realitním sektorům a zároveň se tyto lokality potýkají s nedostatkem volných stavebních parcel, se míra neobsazenosti průmyslových a skladových nemovitostí drží pod úrovní 3 %.

Například v Dubaji vedla silná poptávka a nedostatek skladových prostor třídy A k meziročnímu nárůstu nákladů na skladování o 7,7 % na 19 dolarů za čtvereční stopu, což Dubaj řadí ve světovém měřítku na čtvrté místo co do nákladů na sklady. V USA jsou sice tyto náklady obecně nižší, ale za posledních 12 měsíců zaznamenaly jedny z největších nárůstů: na tamních sedmi hlavních trzích vzrostly v průměru o 20,1 %. V Evropě se ve stejnou dobu zvýšily v průměru jen o 6,7 %.

České rekordy

Meziroční nárůst nákladů na skladování v Praze o 35,8 % je v porovnání s vývojem v dalších vyspělých zemích, respektive v tamních městech zcela výjimečný. Toto navýšení je důsledkem mimořádně nízké míry neobsazenosti skladovacích kapacit, která se stále pohybuje kolem historického minima (celostátní míra neobsazenosti klesla z 1,8 % v 1. čtvrtletí 2022 na 1,4 % v čtvrtletí následujícím). Zvýšení nájemného je také ovlivněno faktem, že se Praha stala „nearshoringovým“ centrem pro mnoho evropských společností.

Odborníci ze Savills ovšem také uvádějí, že pokud jde o prostory, přímé náklady na skladování představují pouze jednu položku, ke které nájemci při rozhodování přihlíží. Ve hře jsou samozřejmě také náklady na pracovní sílu, které se v uplynulém roce celosvětově zvýšily v průměru o 6 %, a výdaje za elektřinu a naftu – tady se jedná o navýšení o 39,4 %.

V Praze jako v Paříži

„V některých kruzích je Praha díky své krásné architektuře označována za Paříž východu. Nyní je Praha přirovnávána k Paříži ještě z jednoho důvodu. Náklady na pronájem skladových prostor zde dosáhly v posledním roce téměř stejné úrovně jako ve francouzské metropoli. V průměru se nájemné za skladové prostory na 52 sledovaných světových trzích celosvětově zvýšilo o 8,4 %. Nájemné za skladové prostory v Praze však vzrostlo o 35,8 % a to především kvůli dlouhodobější extrémně omezené nabídce volných skladových prostor a neutuchající poptávce. Výraznější nárůst zaznamenalo pouze přístavní město Los Angeles,“ říká Chris LaRue ze Savills.

SF/pb

Náklady na skladování ve světě

Petr Bým

Hlavní partneři

Partneři