Historický klášter svatého Gabriela na Smíchově čeká proměna v luxusní pětihvězdičkový hotel

Na pražském Smíchově se rozhodlo o osudu bývalého kláštera svatého Gabriela, který se nachází na jednom ze smíchovských kopců. Investiční skupina Cimex, kterou vlastní Jana Sobotová a Petr Lukeš, po čtyřech letech příprav odtajnila své plány s tímto historickým areálem. Klášter a přilehlý kostel budou transformovány do podoby luxusního pětihvězdičkového hotelu, který bude doplněn o apartmány.

Klášter, který je památkově chráněn od šedesátých let minulého století, představuje významnou architektonickou perlu ve stylu beuronského stylu. V současné době se objekt využívá jako kulturní a umělecké centrum. Plány investiční skupiny Cimex, která objekt zakoupila od České pošty za 353 milionů korun v roce 2020, přetvoří tento komplex v pětihvězdičkový hotel s apartmány.

„Zvažovali jsme od začátku více variant, ale z ekonomického hlediska nám vyšel nejlépe hotel. Počítáme s investicí okolo dvou miliard korun. Pokud se nám podaří dotáhnout všechny potřebné dokumenty, tak bychom mohli začít se stavebními pracemi v roce 2026,“ dodal Jiří Bartoš, ředitel developmentu společnosti Cimex.

Cimex plánuje zachovat a zrenovovat všechny beuronské prvky, což dle slov Jiřího Bartoše činí tento areál architektonicky unikátním. Kostel svatého Gabriela s bohatou freskovou výzdobou bude i nadále sloužit církevním účelům.

Součástí plánu je také vytvoření nové procházkové trasy pro pěší, která propojí Holečkovu ulici s Petřínem a povede až na Pražský hrad. Cílem je propojit areál s centrem města a vytvořit prostor, který bude lákadlem nejen pro hotelové hosty, ale i pro milovníky architektury a historie.

Projekt nyní čeká proces územního rozhodnutí a další jednání s památkáři. Společnost Cimex spolupracuje s pražským architektonickým studiem DAM na vytvoření návrhu přestavby. Plány investorů zahrnují 160 hotelových pokojů, kongresové centrum a wellness v rámci hotelu. V rekonstrukci historické budovy je zahrnuta i výstavba nového severního křídla s velkoryse pojatými apartmány o rozloze dvou až tří set metrů čtverečních, které budou mít výhled na svahy Petřína. Dvorana původní rajské zahrady má být zvednuta, a má se tak stát srdcem hotelu. Součástí projektu je i nový vstup přímo z ulice.

Zdroj vizualizací: www.dam.cz

remspace

Hlavní partneři

Partneři