Glosář E. Korce: v regionech se dnes staví více bytových domů

Výstavba bytových domů byla dlouhá léta doménou hlavního města, v regionech lidé preferovali rodinné domy. V poslední době se ale zdá, že se situace mění.

Větší bytové komplexy začínají vznikat i v jiných krajích, tedy mimo Prahu, průkopníkem je Plzeňský kraj, kde se staví už více nových bytů v bytových domech než v rodinných domech.

Nejvíce nových bytů se v letošním prvním pololetí začalo stavět ve Středočeském kraji – v rámci nové výstavby celkem 3 516 bytů. Drtivá většina (2 688) připadá na rodinné domy. Naopak v Praze s 2 693 zahájenými byty je poměr opačný. Na rodinné domy připadá jen 376 zahájených bytů, 2 315 bytů vyroste v bytových domech.

Zajímavý je pak pohled například na už zmíněný Plzeňský kraj. V bytových domech se tady začalo během prvních šesti měsíců letošního roku stavět 871 bytů v bytových domech a 744 bytů v rodinných domech. Plzeň byla také prvním krajským městem, ve kterém začali více působit developeři dříve aktivní pouze v hlavním městě.

Stejně bytů jako v Praze se začalo letos stavět také v Jihomoravském kraji (2 693 zahájených bytů). Rovných 1 500 z toho připadá na rodinné domy a 1158 na bytové domy. Naopak minimum bytových domů se stále staví v Libereckém kraji (457 zahájených bytů celkem, z toho 411 v rodinných domech a 34 v bytových domech), v Ústeckém kraji (724 zahájených bytů celkem, z toho 667 v rodinných domech a 55 v bytových domech) či Jihočeském kraji (879 zahájených bytů celkem, z toho 801 v rodinných domech a 73 v bytových domech).

Bude zajímavé sledovat, zda příklon k bytovým domům v krajích bude dlouhodobý. Současné rychlé zdražování energií, zboží i služeb by tomu nahrávalo. Výstavba bytových domů je v přepočtu na metr čtvereční levnější, což by mohlo o něco zlepšit dostupnost bydlení. Majitelé bytu ocení i výrazně nižší náklady na energie než u rodinných domů.

Autor je generálním ředitelem a předsedou představenstva společnosti Ekospol.

Evžen Korec

Hlavní partneři

Partneři