Firemní úvěry jsou nejdražší za dvě dekády

Velkou překážkou návratu českých firem k jejich růstu je drahé financování. Průměrná úroková sazba podnikových půjček dosáhla na konci prvního čtvrtletí tohoto roku téměř 9 %. Drží se tak na nejvyšších úrovních od roku 2004, odkdy ČNB tento významný parametr hospodářského vývoje monitoruje.

Přitom ještě před dvěma lety se sazby firemních úvěrů pohybovaly pod 2 %. K tomu dnes vedle vysokých úrokových sazeb banky rovněž zpřísnily i další pravidla pro poskytování úvěrů.

Hledání alternativ

České podniky proto hledají a testují alternativní způsoby financování, jako je například crowdfunding. „Pro středně velké firmy je jedním z nejoblíbenějších financování prostřednictvím crowdfundingu. Umíme nabídnout konkurenceschopné sazby, celý proces je navíc výrazně jednodušší a rychlejší,“ říká Vít Endler, spolumajitel a jednatel crowdfundingové platformy Fingood. Rychlost a jednoduchost tohoto typu financování potvrzuje i majitel developerské firmy Rybka, která přes Fingood už financovala developerské projekty v objemu přes 100 mil. Kč. „Je to win-win způsob financování. Investorům zaručuje zajímavý výnos a nám dává možnost rychle dokončit naše stavby a postupně růst,“ vysvětluje David Rybka. Loni takto investoři přes platformu Fingood podpořili téměř stovku českých projektů.
Na trhu je nyní takových možností více, například developerská společnost J&T Real Estate CZ vyzkoušela platformu Upvest, jejímž prostřednictvím získala část financování pro svůj pražský projekt Red Court – cílové částky 75 mil. Kč bylo dosaženo za tři týdny. „Minimální investice byla 5 000 korun s tím, že za tři roky budou tyto peníze splaceny. A to s fixním ročním úrokem 6,5 %, tedy vysoko nad sazbou standardních spořicích účtů v době úpisu,“ popisuje František Jíša, finanční ředitel společnost. Podle něj bude J&T na tomto poli experimentovat dále.

Čtyřnásobné zdražení úvěrů

Průměrná úroková sazba nově poskytnutých firemních úvěrů dosáhla v březnu letošního roku výše 8,92 %. Za rok tak vyrostla o více než dva procentní body, když za poslední dva roky tyto půjčky zdražily dokonce více než čtyřnásobně. „Vysoké úrokové sazby České národní banky se logicky promítly nejen do úročení hypoték a dalších úvěrů domácnostem, ale možná ještě ve větší míře i do firemních úvěrů. Banky jsou navíc v úvěrování opatrnější, výrazně zpřísnily podmínky poskytnutí půjčky i požadavky na její zajištění,“ vysvětluje Vít Endler.

Úrok se letos nesníží

Úrokové sazby firemních úvěrů se v minulých letech držely stabilně kolem dvouprocentní, maximálně tříprocentní úrovně. I v době poslední větší finanční krize v letech 2007 – 2009 jen krátkodobě přesáhly pětiprocentní úroveň. Současné úrokové sazby jsou tak suverénně nejvyšší od roku 2004. Navíc se bohužel nedá očekávat, že by úrok rychle klesl. „Trh předpokládá, že prakticky po celý letošní rok zůstanou sazby na současných hodnotách. Původní předpoklady o rychlém návratu inflace do blízkosti inflačního cíle ČNB se nenaplňují, dvouciferná inflace a s tím spojené vysoké úrokové sazby tak zůstanou v ekonomice minimálně po celý letošek,“ dodává Vít Endler.
Situace je taková, že ČNB na svém posledním zasedání počátkem května sazby ponechala beze změny na úrovni 7 %, přičemž podle řady ekonomů by je v nejbližší budoucnosti měla spíše dále zvedat – někteří mluví i o potřebnosti jejich dvouciferné výše, která by inflaci zaručeně „zkrotila“. Úrokové peripetie dokonce vyvolaly mediální přestřelku mezi guvernérem ČNB Michlem a premiérem Fialou, bez ohledu na to ale pokles úroku není na pořadu dne.
„Česká ekonomika je v tuto chvíli v recesi, která ale snad bude krátká a poměrně mělká. V řadě sektorů, například ve stavebnictví či službách, je hlavní překážkou návratu k růstu právě ztížený přístup k financování. České firmy jsou přitom zdravé, chtějí se dále rozvíjet, nabírat nové lidi, digitalizovat a modernizovat se,“ tvrdí optimisticky Vít Endler. Skutečností je, že se podle předběžného odhadu český HDP v prvních třech měsících tohoto rok meziročně snížil o 0,2 %, ale mezičtvrtletně o 0,1 % vzrostl, což by mohlo signalizovat fázi „porecesní“ zotavování.

Úrokové sazby firemních úvěrů
(vždy ke konci března)

Právě stavebnictví je přitom jedním ze sektorů, kam vysoké úrokové sazby a požadavky na dodatečné zajištění dopadají nejvíce – stavební trh i kvůli tomu letos svou produkci pravděpodobně sníží. „Jsme svědky nižšího počtu vydaných stavebních povolení i zahájené bytové výstavby. Řada projektů se odkládá. Developeři i soukromí investoři mají obavy především z vysoké inflace a drahých úvěrů. Právě problémy s financováním trh nejvíce brzdí, část stavebníků raději začátek stavby odkládá a čeká na lepší úrokové sazby, které ale zřejmě nepřijdou dříve než ve druhé půlce roku,“ věří Petr Markovič, generální ředitel společnosti Xella. S jeho popisem současní stavební reality korespondují výsledky ankety CEEC Research mezi rezidenčními developery. Management nadpoloviční většiny jejích respondentů očekává viditelné zvýšení zájmu o nájemní byty a 38 % z nich proto hodlá některé své projekty transformovat právě na nájemní bydlení.

Petr Bým

Pokud Vás zajímá aktuální situace na realitním trhu, přijďte diskutovat s předními lídry českého byznysu a odborníky na development, investice a rozvoj měst na 22. ročník konference Real Estate Market Spring, 7. června 2023. Těšíme se na Vás! Kompletní program a přihlášku naleznete ZDE.

Hlavní partneři

Partneři