Ceny stavebních prací začaly stagnovat

Růst cen ve stavebnictví po dlouhém období pravděpodobně končí. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu vzrostly ceny stavebních prací v červenci meziměsíčně jen nepatrně o 0,1 %, byť meziročně jde stále o nárůst ve výši 4,8 %.

Současně ovšem ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví v sedmém měsíci letošního roku meziměsíčně dokonce už podruhé v řadě klesaly, celkově konkrétně o 0,9 %. V porovnání s červencem loňského roku jsou však také stále dražší, i když jen o necelé jedno procento. Ještě nedávno nicméně ceny ve stavebnictví rostly dvouciferným tempem, což zásadně pocítili všichni investoři i domácnosti, které chtěly stavět vlastní bydlení.

Zastavení zdánlivě nekonečné spirály zdražování je jednoznačně dobrou zprávou. Růst cen ve stavebnictví totiž trápil úplně každého, nejen investory. Desetiprocentní nárůst znamenal, že domácnost, která se chystala postavit vlastní rodinný dům, musela místo deseti milionů korun zaplatit o milion korun více. Stejně tak při stavbě silnice se za stejné peníze postavilo jen devět kilometrů místo dřívějších deseti. S takovými příměry by se dalo pokračovat do nekonečna, zdražování se zkrátka promítlo úplně do všech staveb. A to navíc ceny ještě nedávno rostly více než desetiprocentním tempem.

Výrazně se zdražování projevilo v bytové výstavbě, kde se průměrná cena za metr čtvereční nového bytu v Praze dostala až na 150 000 korun. Společně s drahými a nedostupnými hypotékami se snížila dostupnost vlastního bydlení tak zásadně, že na nový byt v Praze nedosáhla ani nadprůměrně vydělávající střední třída.

To se nyní naštěstí pomalu mění. Stavební firmy jsou u rozsáhlejších zakázek ochotny jít na cenu, kterou dříve nebyly ochotny akceptovat. Důležité už pro ně není dosažení co nejvyššího zisku, ale dostatek práce. Na trhu se tak začaly objevovat první nové byty s cenou o desítky tisíc korun za metr čtvereční nižší, než je celopražský průměr. Dostupnost bydlení by se tak mohla opět zlepšit. Pokles cen se postupně promítne do všech plánovaných staveb. To by mohlo opět oživit celé stavebnictví, které stále hledá své dno.

Autor je ředitelem a předsedou představenstva společnosti Ekospol

Evžen Korec

Hlavní partneři

Partneři