Bytový trh v lázeňských městech ožívá

V posledních letech se bytový trh v českých lázeňských městech zotavuje z epidemické krize, která postihla celou Evropu. Aktuálně se zvyšuje zájem o nemovitosti především v Karlových Varech, Teplicích, či Poděbradech. Důvodem je možnost investice a následného pronájmu a také zajímavá kvalita místa pro život.

Většina lázeňských měst se potýká s nedostatkem nových bytových projektů, což má za následek rostoucí ceny bytů i nájemného. Na druhou stranu, v některých městech jako jsou například Karlovy Vary, dochází k výstavbě nových bytových komplexů i menších developerských projektů, které nabídku bytů zvyšují a tržní turbulence tlumí. Situace právě v Karlových Varech je ovšem velmi specifická.

Ruský faktor

Po letech dramatického růstu cen bytů, za nímž stáli investoři z Ruska, došlo v Karlových Varech v roce 2014 k zahájení bytového výprodeje. V souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině a následnými sankcemi se v nabídce realitních kanceláří najednou objevilo mnoho bytů ruských majitelů k prodeji za sníženou cenu. Současně bylo ve městě v posledních letech postaveno několik nových projektů, které nabízejí moderní bydlení v atraktivních lokalitách. Většina z těchto projektů se soustředí na bytovou výstavbu střední a vyšší třídy.
„V posledních měsících pozorujeme zvýšený zájem o nákup bytů jako investice nebo pro individuální rekreaci. Karlovy Vary poskytují nejen sezonní lázeňskou péči, ale díky blízkosti lyžařských areálů, například na Klínovci, se stávají místem pro celoroční rekreaci, což zvyšuje jejich atraktivitu i ekonomický potenciál. Ceny bytů v nově postavených projektech se pohybují v rozmezí 60 000 – 120 000 korun za metr čtvereční,“ popisuje aktuální situaci Alexander Mizjuk, majitel realitní kanceláře RE/MAX Glorion.

Lázeňské ceny

(průměrná cena bytových novostaveb, v korunách za metr čtvereční)

Atraktivní Teplice

Podobný osud zažívaly v předchozích letech také Teplice, který byly v minulosti zase oblíbenou destinací klientely z arabských zemí. Samotní Češi objevili lázně na severu Čech víceméně až po koronavirové pandemii, kdy se využívaly „státní“ vouchery na léčebné pobyty v rámci státní podpory lázeňského sektoru, které koronavirus těžce zasáhl.
Stejně jako v Karlových Varech i zde dnes investoři často vyhledávají nemovitosti ke krátkodobému pronájmu. Ceny novostaveb se zde pohybují okolo 50 000 Kč za metr čtvereční. V posledních třech letech ceny novostaveb i nájmů mírně rostly, zatímco v letošním roce klesají.
„Teplice jako lázeňské město dlouhodobě generovaly vysokou poptávku po nemovitostech pro rekreační účely. V posledních letech se však město rozvíjí také jako průmyslové centrum, což vede k růstu počtu obyvatel a zvyšování poptávky po bydlení. Zároveň se v Teplicích staví nové bytové domy, které nabízejí moderní a vybavené byty. Ty jsou vyhledávány především investory,“ říká Milan Vršecký z kanceláře RE/MAX Synergy.

Poděbrady: jen skok do Prahy

Poděbrady jsou známé jako přitažlivé místo k bydlení díky své poloze v blízkosti Prahy a svému příjemnému prostředí. Nabízejí širokou škálu bytů a domů k pronájmu i k prodeji. Díky svému termálnímu prameni a lázeňskému resortu jsou také oblíbenou destinací pro rekreační bydlení a léčebné pobyty. Navíc je z města blízko do Prahy, což je důležitý faktor pro ty, kteří pracují nebo studují v hlavním městě.
„Ceny domů a bytů v Poděbradech jsou výrazně vyšší než v okolních městech, jako je Kolín nebo Nymburk, byť i ty se nachází v dobré dopravní dostupnosti hlavního města. Nový byt můžete v Poděbradech pořídit v průměru za 95 000 korun za metr čtvereční, což je cena srovnatelná s okrajovými částmi Prahy. Vyšší ceny jsou zde dány především atraktivitou lázeňského prostředí a vysokou kvalitou života. Velký boom zažil realitní trh především v letech 2016 až 2021 a nyní se zájem opět pozvolně vrací,“ vysvětluje Zuzana Beňová z RK RE/MAX G8.

Pandemické dozvuky

V obecné rovině se trh s byty v lázeňských městech považuje za stabilní a relativně výnosný, takže je v současnosti atraktivní pro investory. Z hlediska cenové dostupnosti se pohybují ceny bytů v lázeňských městech kolem celostátního průměru s výjimkou prémiových nemovitostí, které například v Karlových Varech výrazně překračují běžné ceny a blíží se pražským poměrům.
Situace v tomto segmentu bytového trhu se do značné míry odvíjí od počtu návštěvníků. Po poklesu v covidových letech, který činil přibližně 35 %, se celkový počet hostů již přiblížil k číslům roku 2019 – loni v lázeňských ubytovacích zařízeních přenocovalo celkem téměř 6 miliónů osob. V porovnání s referenčním rokem 2019 je ale pokles tohoto parametru pořád citelný a stále činí více než 20 %.

rs/pb

Hlavní partneři

Partneři