UDI Group míří do středoamerické Panamy

Původem česká developerská společnost UDI Group rozšiřuje své aktivity za oceánem, a to ve středu amerického kontinentu. Po nedávné první akvizici v Kostarice koupila nyní pozemky také v hlavním městě sousední Panamy.

Do dvou výškových rezidenčních projektů v Panama City hodlá UDI Group  investovat přibližně 750 milionů korun. Na projektu spolupracuje s lokálními architekty, ke spolupráci by však firma chtěla přivést také některý z významných evropských ateliérů. Celkem plánuje UDI Group v Latinské Americe v následujících čtyřech letech investovat zhruba tři miliardy korun.

Otevřený trh

„Panama City, to je taková Dubaj Latinské Ameriky. Otevřený trh, který je velmi náročný. Je na něm totiž obrovská konkurence, zároveň ale funguje a můžete se spolehnout na rychlé a transparentní procesy ze strany státu, zkušené dodavatele a velmi kvalitní finanční sektor. Přes silnou mezinárodní konkurenci je zde stále dostatek příležitostí. Přítomnost firem z Evropy a USA je pro nás zárukou bezpečnosti vložených investic,“ vysvětlila důvody teritoriální diverzifikace podnikání skupiny UDI Group Marcela Fialková, její ředitelka pro strategii.

Ke vstupu na trh Latinské Ameriky se skupina připravovala několik let, již déle než rok na tamním trhu působí její tým. „Nenapadlo by nás, že se tak rychle ukáže, jak prozíravé to bylo rozhodnutí. Mít v současné době diverzifikované podnikání nejen segmentově, ale také teritoriálně mimo evropský trh, pro nás bude nyní velkou výhodou,“ dodala M. Fialková.

Bydlení i investice

V Panama City skupina získala dva pozemky. První z nich je u Tichého oceánu v moderní a velmi žádané čtvrti Coco del Mar. Bude se zde stavět 25podlažní bytový dům se zhruba 140 luxusními byty. Bydlení s výhledem na oceán bude určeno jak pro místní ekonomickou elitu, tak i pro rentiéry z USA, kteří hledají výhodné možnosti uložení peněz a trávení příjemného konce života. V mezinárodním žebříčku Global Retirement Index ideálních zemí pro důchodce je Panama jedničkou a Kostarika dvojkou v rámci celého světa. Do první pětky se řadí ještě Kolumbie, kde UDI Group také zvažuje investice. Kromě zmíněného domu v Coco del Mar bude UDI Group v panamské metropoli stavět také další projekt, který se nachází blíže jejímu centru.

Jednoduchost a rychlost

„Panama je velmi rozvinutý fungující trh, který těží z příjmů z průplavu a velmi dobře fungujícího rozvinutého bankovnictví. Zaměřili jsme se na to, v čem jsme silní, tedy na bydlení pro vyšší střední třídu,“ vysvětluje ředitel UDI Group pro karibskou oblast Štěpán Svoboda. Výstavba v Latinské Americe je podle něj od té v Evropě v mnohém odlišná. Mj. byty musejí být dimenzovány na americké pračky a lednice, v domech musí být šachty pro shazování odpadu a nutností jsou také vybavené společné prostory – posilovna a společný bazén jsou naprosté minimum.

V regionu je nutné počítat s mimořádnými náklady s ohledem na seismicitu. Na druhou stranu jsou zde i normy a standardy, které výstavbu oproti poměrům v Evropě zlevňují. Třeba parkování je obvyklé v několika prvních nadzemních podlažích, nikoli v podzemí domu, jak je tomu běžně u nás. S ohledem na klima také odpadá potřeba zateplení.

Expanze pokračuje

Již před dvěma měsíci skupina koupila pozemek v severněji položené Kostarice, kde připravuje projekt bytového domu s 15 podlažími a asi 120 byty.  „V Kostarice jsme již pokročili v přípravě. S místními partnery nyní připravujeme projekt tak, aby byl do konce června tohoto roku připraven na zahájení jednání s úřady,“ říká Š. Svoboda.

UDI Group kromě Kostariky a Panamy aktuálně podniká ve čtyřech zemích střední Evropy. Staví kanceláře, byty i „industriál“ v ČR, Polsku, Maďarsku a Srbsku a nejnověji tedy i v Latinské Americe. Nové akvizice skupina chystá v zemích západní Evropy a v karibské oblasti. Pracuje nyní s 19 projekty, jejichž tržby v následujících pěti letech odhaduje na 44 miliard korun.

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři