Stavebnictví v útlumu, bytová výstavba se propadá

Propad českého stavebnictví nekončí. Stavební produkce v březnu podle aktuálních dat ČSÚ meziročně klesla o rovných 6 % a navázala tak na únorový propad. Svou produkci snížilo pozemní i inženýrské stavitelství, menší byla i bytová výstavba. Stavební úřady vydaly o 13,3 % méně stavebních povolení, když orientační hodnota povolených staveb v březnu meziročně klesla o 6,3 %.

V rámci celého Česka se v březnu začalo podle ČSÚ stavět celkem 3 306 bytů, což je meziročně o 21 % méně. Počet dokončených bytů přitom klesl o 22,7 % na 2 549 jednotek. Přitom tento pokles podle statistiků nepatrně mírnily nástavby bytových domů.

Po slibném začátku roku zpomalila i bytová výstavba v hlavním městě – ČSÚ eviduje jen 221 bytů, jejichž výstavba byla zahájena ve třetím měsíci letošního roku. Naopak výrazně vzrostla výstavba ve Středočeském kraji, kde bylo v březnu „zahájeno“ slušných 757 nových bytů. Dvě třetiny z toho ovšem tvoří rodinné domy. Pokud se podíváme na počet dokončených bytů, tak letos bytové výstavbě rovněž dominují střední Čechy. Tam se během první třech měsíců letošního roku dokončilo už 1 455 nových bytů, zatímco v hlavním městě jen 1 259.

Počet zahájených bytů uváděný statistickým úřadem navíc nemusí odrážet realitu. To, že v daném měsíci stavitel získal pro byt stavební povolení, ještě neznamená, že se začalo i stavět. Investoři totiž kvůli zásadnímu propadu poptávky některé projekty odložili na pozdější dobu. Reálně se tak začalo stavět bytů méně, než ukazují oficiální statistiky.

Bytovou výstavbu i nadále výrazně limituje nedostupnost hypoték kvůli kombinaci vysokých úrokových sazeb a přísných podmínek pro žadatele diktovaných Českou národní bankou. Jen v Praze se loni prodej nových bytů propadl na nejhorší hodnotu za posledních dvacet let a rovněž prodej za letošní první čtvrtletí roku byl o třetinu nižší než za stejné období loňského roku.

Vysoká inflace, stále nadprůměrně drahé energie a nepřestávající růst cen stavebních prací i materiálu tvrdě dopadá i na veřejné investory velkých infrastrukturních staveb. I pokud by peněz bylo stále stejně, postaví se o za ně letos méně. Stavební práce i materiál v minulém měsíci zdražily o dalších 10 %. To velmi zjednodušeně znamená, že investor za stejný objem peněz postaví například jen 900 metrů dálnice, zatímco ještě před měsícem by to byl rovný kilometr. České stavebnictví tak dobré časy v nejbližší době nejspíš ještě nečekají.

Autor je generálním ředitelem a předsedou představenstva developerské společnosti Ekospol.

Evžen Korec

Přijďte diskutovat s předními lídry českého byznysu a odborníky na development, investice a rozvoj měst na 22. ročník konference Real Estate Market Spring, 7. června 2023. Těšíme se na Vás! Kompletní program a přihlášku naleznete ZDE.

Hlavní partneři

Partneři