Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla, zaznělo v tržní analýze developerských společností

Pražský trh s novými byty zažívá v prvním čtvrtletí roku 2024 výrazné oživení. Podle aktuální tržní analýzy developerských společností Central Group, Skanska a Trigema se prodalo téměř 2,5krát více nových bytů než před rokem. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

V prvním čtvrtletí letošního roku se v Praze prodalo zhruba 1 600 nových bytů, což představuje meziroční nárůst o 146 %. Výrazný nárůst je dán především nízkou srovnávací základnou, kdy začátek roku 2023 byl prodejně nejhorším obdobím v novodobé historii pražského rezidenčního trhu. Zájem o nové byty ale od té doby roste. Pražský trh se tak vrátil na úroveň, která byla běžná před pandemií.

Důležitými faktory pro zvýšení poptávky jsou především klesající úrokové sazby a uvolnění podmínek pro získání hypoték. Od 1. 1. 2024 navíc došlo ke zrušení limitu DTI a v platnosti již zůstává pouze požadavek na minimální vlastní zdroje, které kupující musí mít. Na trh se tak ve větším vrací kupující, kteří v předchozích dvou letech ekonomické nejistoty a vysokých úrokových sazeb své nákupní rozhodnutí odkládali. Pozitivní vliv mělo i snížení sazby DPH u nových bytů z 15 % na 12 % u bytů do 120 m², které část developerů do svých ceníků promítla až po novém roce.

Navzdory rostoucí poptávce zůstaly ceny nových bytů téměř stabilní. Průměrná prodejní cena byla 142 073 Kč za m², zatímco nabídková cena dosáhla 152 644 Kč za m². I nadále platí, že v průměru nejlevněji se dají nové byty pořídit na Praze 9, kde je i největší výběr nových bytů z celé Prahy. „Stabilizace trhu bude znamenat omezení některých bonusových programů, návrat koncových klientů se také může projevit v menší ochotě developerů prodávat institucionálním investorům. Vzhledem k vstupním nákladům očekáváme v průběhu roku další mírný nárůst cen, v průměru o jednotky procent,“ uvedl Petr Michálek, předseda představenstva Skanska Residential a.s.

Nabídka nových bytů mírně klesla, což je důsledek nejen zvýšené poptávky, ale i situace ve stavebnictví. Stále drahé úvěrové financování a vysoké ceny stavebních dodávek vedly k odkladu některých projektů. Transformace některých projektů na nájemní bydlení také omezuje nabídku nových bytů.

Nicméně, pozitivním signálem pro trh je oživení v oblasti nové výstavby. Central Group plánuje v letošním roce výstavbu 370 bytů v projektu za 1,5 miliardy korun na Žižkově, která by měla být dokončena do podzimu 2026. Tento projekt představuje jen část plánovaného rozvoje, neboť firma chystá výstavbu dalších 2 100 bytů ve 13 různých projektech v Praze. „Pro zamrzlý trh pozemního stavebnictví, který zažíval v posledních dvou letech hluboký propad, je to pozitivní signál,“ uvedl Dušan Kunovský, zakladatel Central Group.

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři