Komerční nemovitosti lákají hlavně české investory

Celkový objem investic do českých komerčních realit v tomto roce podle statistik společnosti Cushman & Wakefield převýší částku 2,8 miliard eur. Největší transakcí roku je prodej tří průmyslových parků CTP německému investoru Deka Immobilien za 460 milionů eur.



Nejaktivnější je investiční trh právě nyní, ve čtvrtém kvartálu, ve kterém se zobchoduje přibližně polovina očekávaného objemu investic.  Přitom téměř 2 mld. eur proinvestovali čeští investoři, kteří se podíleli na 65 % „komerčních“ realitních investic v Česku. Co se geografického rozložení týká, z celkového investičního objemu se proinvestovalo 60 % v Praze. V příštím roce společnost Cushman & Wakefield očekává, že trh bude nadále velmi aktivní, poroste hodnota nemovitostí, nejvíce se budou obchodovat kanceláře a vedle českého a „západního“ kapitálu se u nás budou více angažovat asijští investoři.

Pokles bez poplachu

Oproti loňskému rekordu letos investice do komerčních nemovitostí klesly o 20 %, nicméně transakční aktivita byla v průběhu roku velmi vysoká a zájem investorů dále rostl – ti čeští proinvestovali dokonce dvakrát více než v roce 2017. Silnému investičnímu trhu nahrává také rekordně nízká neobsazenost kanceláří a skladů a rostoucí tržby v obchodních centrech.

„Přestože celkový objem uskutečněných transakcí v roce 2018 meziročně poklesne, nelze to přisuzovat nedostatku zájmu o komerční nemovitosti v Česku. Naopak trh je velmi aktivní a zájem investorů neustupuje. Česko se stává mezinárodním vyspělým trhem, který je stabilní a pro investory dostatečně předvídatelný. Předešlé dva roky však byly výjimečně bohaté na velké transakce,“ říká Michal Soták z Cushman Wakefield.

Investoři podle zemí

(rok 2018, v %)

Kam a kdo

Zatímco v předešlém roce dominoval investičnímu trhu „retail“, tento rok se nejvíce obchodovaly kanceláře. Vysvětlení je prosté: obchodní nemovitosti jsou momentálně v rukou dlouhodobých investorů a v nabídce se proto nějakou dobu neobjeví. To je ostatně důvod, proč se letos v tomto segmentu neodehrálo více velkých transakcí.

Nejvíce kapitálu proinvestovali čeští investoři. Silní jsou zejména v segmentu menších a středních investic. „České fondy, ať už distribuované lidem nebo kvalifikovaným investorům, zaznamenávají neustálý příliv prostředků a logicky tedy musí soustavně hledat vhodné nemovitosti na nákup. Proto vidíme, že poptávka ze strany lokálního kapitálu roste, stejně tak jako i cílová hodnota investic. I středně velký český fond je dnes schopný koupit nemovitost za jeden a půl miliardy korun. Před pár lety to bylo jen kolem půl miliardy,“ říká M. Soták.

Největší investice do komerčních nemovitostí

Nemovitost Kupující Prodávající
CTP industriální
portfolio
DEKA CTP Invest
Forum
Nová Karolína
REICO Meyer Bergman/HOPP
Futurum
Hradec Králové
CPI Property Group Meyer Bergman
Metronom REICO HB Reavis
Grand Hotel Europa FJ Investment Julius Meinl
Visionary CA Immo Skanska Property
Breda & Weinstein Mint Investments Avestus
Capital Partners
Praha City Center Amundi Europe Tristan Capital Partners
Explora
Business Centre
Golden Star Group Avestus
Capital Partners
Forum Karlín Amundi Czech Republic North-Line

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři