Hledáme vizi pro Česko XXI. století!!

Babiš nebo Rakušan, ODS nebo SPD, prezident fungující nebo článek 66 Ústavy - česká ekonomika a podnikání po desetiletí fungují bez ohledu dění na politické scéně včetně toho právě aktuálního. A nevedou si úplně špatně! Německo jsme sice v rozporu se sliby mnohých politiků do roku 2000 nedohnali, ale ještě nedávno jsme jeho náskok stahovali o 2,5 % ročně. Je to ale ještě pořád skutečnost?

Americký prezident Biden nedávno protlačil oběma zákonodárnými sbory USA historicky největší balík klimatických investic. Hlavním argumentem „pro“ byl a je covidový propad, přitom veškeré podpory a subvence mají být striktně vázané na rozvoj podnikání, které má zmírnit klimatickou změnu. Tedy pouze na takový rozvoj, který označujeme jako udržitelný. To znamená především podporu vývoje a implementace nových technologií. Má Česká republika něco takového? Připravuje u nás vůbec někdo něco podobného?

Vlády zemí, se kterými není ostuda se srovnávat, se vesměs rychle otřepaly z emočního výprasku, který jim uštědřily Greta Thunberg a Extinction Rebellion. Uchopily společenskou poptávku po záchraně planety, spojily příjemné (politické body) s užitečným (podporou ekonomického rozvoje) a chopily se příležitosti, kterou nabídla pandemie: „Pojďme se z toho proinvestovat – a zachraňme při tom planetu!“ A co na to Česká republika? Na EXPO v Dubaji čeští vědci z ČVUT ukazují, jak získávat vodu ze suchého vzduchu, a 3D tiskárny Josefa Průši tisknou složité produkty. Mzdy vědců financuje stát, na ČVUT ale pro vývoj nejspíš sehnali nějaký grant, každopádně o miliardových investicích do záchrany planety nejspíš nemůže být řeč. A Průsa Research si o nějaké státní podpoře může jenom nechat zdát!

My a COP 26

V Glasgow poslední říjnový den začala konference COP 26 – další z konferencí OSN, jež se bude zabývat hrozbami klimatických změn a samozřejmě hlavně tím, jak jim čelit. Světová media už týdny vysvětlují, že se jedná o průlomovou událost -  a co jsme se dočetli v českých médiích? A kolik českých vrcholných politiků je mezi v Glasgow přítomnými 120 „world leaders“? A kolik českých odborníků, aktivistů a podnikatelů bude mezi očekávanými 25 000 účastníky konference? Hodně se v těchto souvislostech mluví o potřebě „radikální akce“ - jakou podobu má v podání českých vůdců?

Britští architekti hodlají na COP 26 ukázat, že architektura dokáže zásadně přispět k tématu i k řešení environmentální krize a stejně tak řada dalších architektů věří, že právě jejich obor na konferenci zazáří a ukáže cesty k k záchraně Země.  Co má v tomto ohledu připraveného Česká komora architektů?

Ujíždějící vlak digitalizace

Finské Tampere aktuálně završuje svůj první (pětiletý) strategický projekt Smart City – a samozřejmě chystá nový. Právě nyní Tampere proto s podporou finské vlády vyvíjí technologii „digitálních dvojčat pro lidi“ – virtuální repliky města a přírody v jeho okolí, která bude nejen modelovat a vyhodnocovat nejrůznější provozní situace, ale bude sledovat a podporovat „soft“ kritéria – zejména kvalitu života obyvatel města včetně jejich každodenních i svátečních zážitků.

Digitální dvojčata měst nejsou finskou specialitou, brzy ho budou mít například i New York nebo LA. Praha má tři roky pirátského primátora a digitalizace je bezesporu vlajkovou lodí Pirátů - ovšem co nového máme za ty tři roky v Praze? Tedy kromě cyklostezek, leckdy vtisknutých mezi parkovací stání a chodník, aby běžný chodec neměl šanci všimnout si, že vstupuje do vozovky, aťsi cyklistické, a ne do (bezpečné) mezery vedle špatně zaparkovaného auta!

Výzkum a vývoj potřebuje kapitál

Wold Economic Forum nedávno pojmenovalo deset nejvíc „trendy“ technologií roku 2020: mikrojehly pro bezbolestné injekce a testování, chemii „poháněnou sluncem“, virtuální pacienty, prostorové výpočetní technologie, digitální medicínu, elektrická letadla, nízkouhlíkový cement, kvantové sensory, zelený vodík a také syntézu kompletního genomu. Jaký je zápis Česka v této listině? Věřme, že nenulový, ale bez ohledu na to: s jakou finanční podporu mohou čeští vynálezci a podnikatelé počítat? Nebo mohou jen se závistí sledovat miliardové injekce venture kapitálu do konkurenčních zahraničních nápadů? Najde například Josef Průša díky své expozici na EXPO v Dubaji investory, kteří umožní rozvinout jeho výzkumný, vývojový a podnikatelský potenciál obdobně jako Blue Origin Jeffa Bezose, která hodlá vybudovat „mixed-use business park“ ve vesmíru? Z hlediska potenciálu přínosu pro lidstvo a pro Zemi Průšovy vize a projekty za nápady Jeffa Bezose sotva zaostávají…

Ale co, čeští podnikatelé si přece umí poradit bez ohledu na marast vrchních pater politiky i bez přízně nadnárodních investorů. Anebo to už neplatí? Jsou a budou čeští podnikatelé a česká ekonomika schopni obstát v konkurenci silných vizí ekonomicky vyspělého světa? Nezačneme nakonec přece jen doplácet na to, že Česká republika žádnou skutečnou vizi nemá? Nebo přece jen nějakou má?

Michal Šourek

Ústřední téma Stavebního fóra – rozvoj vystavěného prostředí v komplexním spektru pohledů a přístupů – mezi zmíněnými technologickými tématy nepropadá ani z hlediska společenské, ekonomické, politické a kulturní závažnosti, ani v souvislostech vize udržitelného života na Zemi. Čtenáři Stavebního fóra a návštěvníci jeho konferencí mají na toto téma určitě co říci.  Podělte se o své názory s naším týmem, především však s ostatními čtenáři a návštěvníky akcí SF. Vaše reakce uvítáme v libovolné formě – na sociálních sítích: na Facebooku, LinkedInu, Twitteru nebo Instagramu stejně jako prostřednictvím elektronické pošty na adrese: redakce@msgroup.cz.

Všechny vaše příspěvky uspořádáme a zveřejníme, třeba i anonymně, budete-li si to přát. Věříme, že výsledkem bude inspirativní materiál – a na ten chceme počátkem příštího roku navázat konferencí, kterou připravujeme pod pracovním názvem Vize pro Česko.

Stavební fórum

Hlavní partneři

Partneři