Dvorecký most roste před očima: propojí Prahu 4 a 5

Stavba Dvoreckého mostu, který bude měřit 388 metrů na délku a 17 metrů na šířku, byla zahájena v září roku 2022. Nyní, s průběžným dokončováním pilířů a mostních opěr, se práce posouvají směrem do středu Vltavy. Zdeněk Hřib, první náměstek primátora hlavního města pro dopravu, zdůraznil nejen funkční, ale i umělecký a společenský přínos výstavby.

Dvorecký most má být dokončen na podzim roku 2025. S celkovým rozpočtem téměř 1,1 miliardy korun bude mít most významný dopad na hromadnou dopravu, zejména přinese odlehčení pro tramvajovou síť stávajícího Barrandovského mostu. Dvorecký most, známý zatím pouze pracovním názvem, se možná bude jmenovat po české rodačce a ministryni zahraničí USA Madeleine Albrightové – nebo ponese zcela
jiné jméno.

Most je tvarován jako bílá vstupní brána do města, dva pilíře stojí ve vodě, ostatní na pevnině. Na první pohled klame tělem. Při pohledu z řeky působí konstrukce velmi štíhle, při bočním pohledu z pevniny naopak hmotnějším dojmem. Dvojí úhel pohledu způsobují právě dva pilíře, které se rozpínají po šířce celé mostovky. Most je tak hybridem mezi dvěma pražskými stavebními styly – neokubismem a brutalismem. Díky vítěznému návrhu od studia ATELIER 6TUBES vychází most vstříc historii českého kubismu, přičemž návrh respektuje tradici pražských obloukových mostů.

Hlavním prvkem, který most odlišuje, jsou neokubistické sochy doplněné vodními prvky a speciálním osvětlením. Pět uměleckých děl, která mají zdobit most, bude mít celkové náklady přibližně 8,53 milionu korun. Zprávu potvrdil mluvčí magistrátu Vít Hofman, přičemž nákup již schválili městští radní. Zapojením výtvarného umělce Krištofa Kintery vznikne v podmostí zlíchovské strany multifunkční krajina, tzv.
botanická zahrada pouličního osvětlení. Kromě toho se plánuje vytvoření světelné zahrady na smíchovské straně s názvem „Light Removes Darkness,“ která bude hostit lampy veřejného osvětlení z různých částí světa.

Na Podolské straně bude aréna pro pořádání nejrůznějších kulturních akcí – divadelních představení či programů pro děti. Součástí projektu bude i pikniková zóna nebo kavárna s občerstvením, skatepark a lezecká stěna. „Dvorecký most bude díky uměleckým prvkům od Krištofa Kintery splňovat nejen svou primární funkci dopravní stavby, ale jeho okolí bude také fungovat jako místo lákající k trávení volného času. Zároveň se stane cílem obdivovatelů současné architektury a umění. Takto bychom měli přemýšlet o všech investičních akcích hlavního města,“ řekl Zdeněk Hřib.

remspace

Hlavní partneři

Partneři