Bytový secondhand zlevňuje, ale…

Prodejní ceny starších bytů, tedy tzv. secondhand byty, podle analýzy společnosti RE/MAX v první polovině tohoto roku meziročně poklesly v průměru až o 13 %.  

V důsledku tohoto snížení došlo ve druhém čtvrtletí k oživení obchodní aktivity a díky tomu se množství prodaných starších bytů vrací na úroveň začátku roku 2021. Současný vývoj ale naznačuje, že tento cenový propad už končí a ceny secondhandu se už stabilizovaly.

„Prodávají pochopili, že poptávka na trhu v Česku šla dolů a akceptovali snížení ceny o 10 až 20 % podle lokality, aby jejich nemovitost byla prodejná. Přesto však v dlouhodobém horizontu neprodělali, protože ceny nemovitostí se za předchozích pět let dramaticky zvýšily. V rámci sítě realitních kanceláří RE/MAX jsme proto zejména ve druhém čtvrtletí zprostředkovali stejný počet transakcí jako na začátku roku 2021,“ vysvětluje Jan Hrubý, generální ředitel sítě RE/MAX Česko a Slovensko.

Secondhandové ceny loni a letos

Zdroj: RE/MAX Česko

 

Iztok Toplak z RE/MAX G8 Reality k tomu dodává: „Srovnání cen (viz tabulka) je provedeno pouze pro transakce uzavřené v první polovině roku 2022 a 2023, což umožňuje lépe porovnat, co se na trhu skutečně děje. Mezi jednotlivými regiony a segmenty jsou samozřejmě rozdíly, ale nejvíce klesly ceny bytů ve starších panelových domech v regionech, kde ceny dříve nejvíce rostly, například v okolí Prahy a Brna.“ Podle něj je na trhu, respektive v cenách patrná přetrvávající popularita starších cihlových domů: „Zajímavá je situace v Praze, kde ceny meziročně klesly o 14 %, ale u panelových domů v průměru o téměř 18 % a u cihlových jen o 12 %. Pokles je citelnější u větších bytů s výměrou nad 70 metrů čtverečních.“

Cena „cihly“ je stabilnější

Zdroj: RE/MAX Česko

 

„Meziroční pokles cen bytů začíná slábnout. V Praze už došlo k nárůstu cen menších a středně velkých cihlových bytů. Ceny bytů v panelových domech nicméně v Praze klesly z maxima 113 000 korun za metr čtvereční v prvním čtvrtletí roku 2022 na současných 91 000 korun. Tento pokles činí 19 % za období pěti čtvrtletí. V současné době jsou ceny stejné jako před dvěma lety, “ komentuje vývoj na trhu Iztok Toplak.

Levný „panel“

Zdroj: RE/MAX Česko

 

rs/pb

Hlavní partneři

Partneři