Praha postaví tisíce městských bytů, do projektů investuje desítky miliard

Praha se chystá rozšířit nabídku městských bytů o tisíce nových jednotek, investuje desítky miliard korun do rozvoje bytového sektoru. Pražská developerská společnost (PDS) představila své plány na výstavbu a pronájem nových bytů, čímž reaguje na rostoucí poptávku po dostupném bydlení v hlavním městě.

Podle Petra Urbánka, ředitele PDS, hlavní město Praha již vlastní pozemky o rozloze 800 tisíc metrů čtverečních, určené pro výstavbu nových bytových jednotek. Výstavba prvních projektů by měla začít již za necelé dva roky. Mezi klíčové projekty patří Jalový Dvůr, Nový Zlíchov, a také výstavba v ulicích Zenklova a Peroutkova. Projekty se budou snažit rozhodující razítko od stavebního úřadu získat už na přelomu letošního a příštího roku. Celkově by se městský developer mohl v roce 2026 pustit do výstavby zhruba 140 bytových jednotek ve čtyřech pražských lokalitách.

PDS, jako příspěvková organizace založená hlavním městem Prahou, má za cíl připravovat městské pozemky pro výstavbu nových bytů. Plánuje se, že v následujících deseti letech investuje do výstavby a projektové přípravy až 48 miliard korun. Podle předběžných odhadů by v prvním roce výstavby mohla společnost do projektů investovat přes miliardu korun.

Hlavní město Praha aktivně hledá způsoby financování těchto projektů. Jedná se s ministerstvem financí o možnostech financování nájemního bydlení, a to včetně možného zahrnutí do státních balíků financování. Současně se město nebrání spolupráci na financování projektů s privátními investory . „Pražská developerská společnost by projekty připravila přesně tak, jak bude město potřebovat. Potom může hledat partnery, kteří by projekt zafinancovali,“ uvedl Petr Hlaváček, náměstek primátora hlavního města Prahy.

V rámci plánovaných projektů PDS se předpokládá výstavba nových městských čtvrtí, jako je projekt Nové Dvory, který počítá s bydlením pro až pět tisíc lidí, spolu s občanskou vybaveností a komerčními prostory. Dalším příkladem je proměna městských pozemků na Palmovce, kde by mohlo vzniknout až 2 200 nových městských bytů.

Nové byty budou určeny pro pracovníky tzv. preferovaných profesí, jako jsou učitelé, zdravotní sestry, hasiči a policisté, kteří v Praze často čelí obtížím s dostupným a cenově přijatelným bydlením. Tímto způsobem se město snaží zastavit odliv kvalifikovaných zaměstnanců do levnějších regionů.

„Policista, který pracuje v Praze, bere úplně stejnou výplatu jako policista, který pracuje v Ostravě, ale na bydlení určitě vydá výrazně více právě v hlavním městě. Tento fakt nevyhnutelně vede k tomu, že tito zaměstnanci z Prahy odcházejí do levnějších regionů v Česku. Tomu potřebujeme zamezit,“ vysvětluje Petr Urbánek.

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři