Paneláky forever!

Trh s panelovými byty dlouhodobě patří ke klíčovým segmentům našeho rezidenčního trhu. V loňském roce se v České republice podle zápisů v katastru nemovitostí prodalo 52 888 bytů, z toho 23 787 tvořily právě panelové byty, což se blíží téměř polovině všech „zobchodovaných“ bytů.

Nejvyšší průměrné ceny panelového bytu za metr čtvereční jsou samozřejmě v Praze – ke konci loňského roku dosáhly hodnoty 111 000 Kč. Současně se v metropoli  loni prodalo nejvíce takových bytů, a to 5 925. Na opačné straně tohoto žebříčku se pohybují kraje Karlovarský a Ústecký, kde se průměrná cena pohybuje okolo 29 000 Kč za metr čtvereční. Nejméně panelových bytů 581 se zase loni prodalo v kraji Vysočina.

Panel v nové době

Panelové domy, respektive byty, byly u nás v minulosti často spojovány s negativními konotacemi, jako jsou problémy s kvalitou stavby, špatné tepelně-izolační vlastnosti, nevhodné dispozice a podobně. Nicméně dnešní už panelové domy prošly modernizací a rekonstrukcemi, takže se jejich kvalita výrazně zlepšila a také proto přestaly být vnímány jako špatná volba.

„Panelové byty jsou dlouhodobě žádanou alternativou ke klasickým novostavbám. Vzhledem k tomu, že jejich cena je stále nižší než u novostaveb, počet zájemců o panelové byty neklesá,“ vysvětluje Jan Hrubý, generální ředitel realitní společnosti RE/MAX.

Prodej bytů v roce 2022 (v jednotkách)

Zájem o panelové byty není nikterak překvapivý. Jak už bylo řečeno, jejich uživatelské kvality se v průběhu minulých dekád výrazně zlepšily a navíc je mnoho panelových domů umístěno v dobrých lokalitách s rozumnou dostupností do centra města a kvalitní občanskou vybaveností. A jako vždy je ve hře cena, standardně nižší než u novostaveb či starších bytů v klasické zástavbě.

Polovina bytových domů

V České republice bylo podle Sčítání lidu z roku 2021 celkem 4 480 139 obydlených bytů. Oproti roku 2011, tedy zhruba za desetiletí, se jejich počet zvýšil o 375 504 jednotek, tedy asi o 9,1 %.

Přitom se více než 2,4 milionu obydlených bytů nachází v bytových domech. Od 50. let minulého století do roku 1995 bylo u nás postaveno zhruba 80 000 panelových domů s 1,2 milionu bytů – poslední panelové domy v Česku byly zkolaudovány v roce 1995 na pražských sídlištích Černý Most a Stodůlky. Panel tedy dnes představuje přibližně polovinu kapacity bytových domů a žije v nich asi tři miliony české populace.

Průměrné ceny bytů v panelových domech (v Kč a přepočtu na metr čtvereční)

Nejdražší panelové byty se nacházejí v Praze, kde je jich také nejvíc. Ke konci roku 2022 se jejich průměrná cena pohybovala okolo 111 000 Kč na metr čtvereční. Za Prahou následuje Jihomoravský kraj – tady jsou nejdražší panelové byty v Brně, kde lze pořídit metr čtvereční za přibližně 94 000 Kč. Nejlevnější panelové byty se naopak prodávají v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde se jejich průměrná cena pohybuje okolo 29 000 Kč za metr čtvereční. Je zajímavé, že například v Ústeckém kraji se cena panelových bytů za posledních šest let ztrojnásobila.

„V souvislosti s celkovým růstem cen nemovitostí zaznamenaly panelové byty v předchozím období výrazný skok. Za posledních šest let se jejich cena v Česku v průměru více než zdvojnásobila. Je to zapříčiněno především levnými hypotékami, které vyhnaly nahoru poptávku po vlastnickém bydlení. Ceny panelových bytů, často i bez ohledu na jejich kvalitu, rekordně vzrostly. V současnosti jsme však svědky poklesu jejich ceny o 10 – 15 %, ale děje se tak především u starších a nerekonstruovaných bytů,“ komentuje poslední vývoj na bytovém trhu Jan Hrubý.

rs/pb

 

 

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři