Kancelářské Brno prochází útlumem

Kancelářský trh moravské metropole loni zaznamenal možno říci všeobecný či generální pokles. Dokončených projektů výstavby či renovací bylo meziročně o třetinu méně, zmenšila se velikost pronajaté plochy a o více než 60 % klesla také poptávka.

Jedním z důvodů tohoto vývoje kromě „tradičních“ faktorů, jako je obtížnost výstavby, je samozřejmě koronavirová pandemie a s ní spojená jiná organizace kancelářské práce, kde nyní dominuje fenomén home office. Letošní rok by to však měl alespoň trochu změnit. Podle studie společnosti Cushman & Wakefield se v Brně nyní připravuje výstavba největšího počtu nových kancelářských projektů od začátku jejího monitoringu.

Oživení výstavby

Do stagnace kancelářského trhu se také v Brně promítla i nejistota ohledně dalšího vývoje ekonomiky - řada firem vyčkávala na rozhodnutí obvykle zahraničního vedení center sdílených služeb, jež v brněnské struktuře nájemců převažují.

I proto letos bude dokončené výstavby méně než v předchozích letech, studie Cushman & Wakefield však očekává její oživení – to se promítá do rekordního množství projektů ve fázi přípravy. "Do roku 2023 se brněnský kancelářský trh má zvětšit o 13 % současného objemu. Toto množství nakonec může být ještě vyšší, neboť některé z projektů plánovaných až na rok 2024 by se mohly v závislosti na vývoji poptávky začít stavět dříve. Již při minulé krizi se ukázalo, že štěstí přeje připraveným. Ti, kdo stavěli i v krizi, pak v době ekonomického oživení byli ve výhodě," říká Lukáš Netolický ze společnosti Cushman & Wakefield.

Mezi plánované projekty s předpokládaným dokončením v letech 2021 až 2023 patří například 16 500 metrů čtverečních v budově Vlněny, 15 000 metrů čtverečních v komplexu Titanium a 12 500 metrů čtverečních v areálu Nové Zbrojovky.

Kolik bude volných ploch?

Koncem roku 2020 bylo v Brně volných 78 600 metrů čtverečních moderních kancelářských ploch - míra neobsazenosti se tedy zvýšila na 11,9 % (v Praze se nyní pohybuje na úrovni 7 – 8 %). Letos analytici očekávají pokles na zhruba 10 %. Do budoucna ale bude záležet na tom, zda se poptávka zvýší nad dlouhodobý průměr. Pokud k tomu nedojde, může neobsazenost později, tedy do roku 2024, vzrůst i nad 13 %, při intenzívnější výstavbě dokonce až na 17 %.

Poptávka po brněnských prémiových kancelářích v meziročním srovnání loni klesla o 62 %. „Firmy zvažují, jak v návaznosti na rozšíření home office zefektivnit využití a velikost svých kanceláří, nicméně se rozhodně nepotvrzuje dříve avizovaný trend, že kanceláře již nebudou potřeba. Po roce plošně rozšířené práce z domova se potvrzuje, že výhradně takový model není žádoucí,“ konstatuje L. Netolický. A dodává, že kvůli poklesu výkonnosti ho nepodporuje podnikový management a kvůli nedostatečnému kontaktu s kolegy ani samotní zaměstnanci. Práce doma ale podle něj nepochybně bude hrát v nejbližší budoucnosti nemalou roli a podniky budou zaměstnancům často nabízet tzv. hybridní či flexibilní model, tedy kombinaci home office a práce v sídle firmy.

Doba přeje nájemcům

Stran budoucí poptávky je podle studie Cushman & Wakefield nutné počítat s tím, že stěhování do nových prostor bude pro firmy přijatelné pouze za podmínky, že se nezvýší jejich provozní náklady. Stejně tak je patrné, že pronajímatelé budou muset nájemcům poskytovat při takových transakcích různé pobídky, zejména úhradu na vybavení kanceláří. Vzhledem ke stále nejisté ekonomické situaci však kancelářské Brno nemůže ani pro letošek počítat s rozsáhlými expanzemi firem nebo s příchodem nových společností. A to přesto, že pandemie už snížila nájemné z někdejších 16 na současných 15 eur za měsíc a metr čtvereční.

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři