Glosář M. Tomáškové: Povolovací procesy se opět zpomalují

Loni se jen v Praze prodalo 7 450 bytů. Meziročně to bylo o 28 % více a šlo o prodejně nejsilnější rok za posledních 13 let. Zatímco poptávka byla enormní, nabídka byla nejnižší za posledních deset let. Aktuálně je na trhu kolem 3 000 nových bytů.

Zájem o koupi vzhledem k vysoké inflaci, která v únoru přeskočila už 11 % a je nejvyšší od roku 1998, bude růst i letos. Někteří developeři ale kvůli pomalým povolovacím řízením už nemají co prodávat.

Koupě nemovitosti vždy bývala a stále je ideální prostředek, jak se vyhnout znehodnocení peněz vlivem inflace. Hodnota nových bytů v Praze se od roku 2015 v průměru zvyšuje o 15 % ročně, loni dokonce o 20 %. A od roku 2015 už vzrostla o zhruba 130 %. Letos podle analýz společnosti Central Group poroste o dalších 5 až 10 %. Na spořicích účtech lidem inflace naopak úspory ukusuje. Úroky se na nich pohybují maximálně kolem 3 %.

Nová výstavba a prodej bytů přitom také významně podporuje ekonomiku. Všech 130 000 připravovaných nových bytů v Praze by státu jen na daních přineslo 155 miliard korun. V době, kdy sněmovna schválila rozpočet se schodkem 280 miliard, je to silný argument pro rychlejší povolování.

To po loňském zrychleném tempu, kdy se za celý rok povolilo rekordních 8 283 bytů, opět ochládá. Stavební úřady v Praze letos v lednu povolily pouze 170 bytů v bytových domech. Pokud by měla jejich práce takto nízké tempo po celý rok, povolilo by se v hlavním městě v roce 2022 jen kolem 2 000 bytů. To je pouhá pětina toho, co česká metropole potřebuje. Podle studií ČVUT a IPR by se v hlavním městě mělo povolovat a stavět alespoň 10 000 nových bytů ročně.

Autorka je výkonnou ředitelkou developerské společnosti Central Group.

Michaela Tomášková

Hlavní partneři

Partneři