5 otázek o AI pro Martina Švíka

"Neexistuje odvětví, které AI není nebo nebude ovlivněno. AI a automatizace se prosazuje naprosto ve všech odvětvích - ve zdravotnictví, v nákupních střediscích, v továrnách, v zemědělství i v bankách," říká Martin Švík, technický ředitel pro region střední, severní a východní Evropy ve společnosti IBM.

Jak vidíte vývoj umělé inteligence v příštích 5 letech a jaký vliv to bude mít na náš každodenní život?
V příštích pěti letech dojde opět k dalšímu rozvoji AI z důvodu příchodu mnohem výkonnějších HW zařízení. Připravují se i analogové chipy upravené speciálně na výpočty v oblasti AI, které mohou opět znásobit použití AI. AI bude běžnou součástí téměř na každém kroku od odemykání telefonu pomocí biometrických údajů, po následné úpravy fotografií, přes hlasové ovládání automobilu, až po úplnou integraci AI nástrojů do office nástrojů. Bez použití AI budou lidé mnohem pomalejší, méně efektivní, méně kreativní. Programátoři bez AI budou mnohem pomalejší v programování. Kreativci budou nuceni za mnohem kratší čas produkovat mnohem více kvalitního obsahu.

Jaká etická otázka nebo dilema v oblasti umělé inteligence Vás momentálně nejvíce zajímá a jaký je Váš názor na její řešení?
Na celém světě existuje celá řada regulací umělé inteligence. Samotná Evropská unie aktuálně schvaluje AI act, který by měl regulovat používání AI. U AI, která má obrovské výhody, ale platí, že musíte rozumět tomu, co produkuje, jak funguje a na jakých datech byla trénovaná. Proto je důležitá vysvětlitelnost, jak a proč se rozhodla. Důležitá je vyváženost dat, na kterých byla trénovaná. A samotná otázka etiky použití pro policii a armádu je obrovské téma, kam až nechat společnost monitorovat.

Které konkrétní oblasti nebo odvětví mají největší potenciál pro aplikaci umělé inteligence a proč?
Možná bych se zeptal, zda existuje odvětví, které AI není nebo nebude ovlivněno. Není. AI a automatizace se prosazuje naprosto ve všech odvětvích. V nákupních střediscích můžete již sledovat automatizované stroje na čištění podlah, v továrnách monitorují kvalitu výroby, ve zdravotnictví pomáhají s analýzou dat z rentgenu, pomáhají vybrat nejlepší vajíčko pro umělé oplodnění, v zemědělství pomáhají ze satelitních obrazů monitorovat, zda a kde se šíří plísně na polích, v bankách hlídají podvodné jednání při zadávání transakcí v internetovém bankovnictví, při řízení automobilu rozpoznávají značky a částečně autonomně řídí a tak bychom mohli pokračovat do nekonečna.

Co si myslíte o vztahu mezi umělou inteligencí a lidskou kreativitou? Může umělá inteligence nahradit nebo rozšiřovat lidskou tvůrčí schopnost?
S příchodem LLM Large Language Models, kdy je možné kombinovat přirozený jazyk s generováním obrazu popřípadě i videa, dochází k obrovskému nárůstu kreativity. Můžete si nechat vygenerovat stovky obrázků „sovy jezdící na koni při úplňku na měsíční krajině“ a využít výstupy vygenerované umělou inteligencí pro následující vlastní tvorbu. Může posloužit pro vytváření základních nebo složitých dokumentů, které AI sumarizuje z obrovského množství textu, což napomáhá k rychlejšímu pochopení nových oblastí. Pomáhá generovat nové zvuky, pomáhá analyzovat a vytvářet nové materiály atd. Určitě nemůže ještě plně tuto činnost nahradit, ale může ji maximálně rozšířit. Bude se jednat o dovednost, která bude vyžadována téměř všude, a to být schopen používat AI v každodenním životě, v práci atd.

Jaký je Váš názor na otázku bezpečnosti umělé inteligence a jaká opatření by měla být přijata, aby se zabránilo zneužití této technologie?
Jedná se o velice široké téma – od samotného zneužití AI natrénované technologie, po zavlečení škodlivého obsahu pro AI, až po zneužití biometrie hlasu, přípravy spousty fake news materiálů atd.
Určitě by mělo docházet ke kontrole při samotném nasazování a tady je největším nepřítelem člověk sám, pokud nerozumí, co dostává, na co se to používá, jak se to kontroluje atd. Dalším důležitým faktorem je osvěta a vzdělávání a to na všech úrovních školství. A v neposlední řadě je to jednotný a společný přístup při nasazování, EU act je velmi zajímavý přístup k hlídaní AI, ale je vidět, že ji připravovalo hodně moc právníků. Některé požadavky na kontrolu AI, jako prokazatelnost zdrojových dat, na kterých byla AI trénovaná atd., nejsou jednoduše proveditelné. Kdybych to měl shrnout, pak určitě nejdůležitější je vzdělávání, kontrola při samotném zavádění a dodržování etických kodexů pro AI, až po rozumnou regulaci na úrovni zákonů a legislativních regulací.

remspace

Zdroj titulní fotografie: IBM/E15

Hlavní partneři

Partneři