Rezidenční development a nájemní bydlení

Management většiny developerských společností se domnívá, že o nájemní bydlení bude v blízké době větší zájem než o bydlení vlastnické. V pozadí je mimo jiné ztížená dostupnost hypoték, proto se také řada bytových projektů, původně určených k prodeji, bude nabízet jako nájemní byty.

Stavitelé bytů také očekávají větší zájem obcí o spolupráci na poli nájemního či sociálního bydlení. Stát, respektive současná vláda přitom zájem o zvyšování významu bytových nájmů má – jak mj. vyplývá z poslední ankety společnosti CEEC Research se zaměřením na rezidenční development a vyjádření ministra pro místní záležitosti Ivana Bartoše a dalších politiků.

Vedení tří pětin dotázaných developerských společností (57 %) v blízké době předpokládá větší zájem o nájemní bydlení. Vlastní byt ale podle nich nicméně i nadále zůstane první volbou pro většinu české populace. „I když v ČR možná poroste procento lidí, kteří budou bydlet v nájmu, stále bude vysoce převládat preference bydlení ve vlastním. Lidé si uvědomují, že vlastní byt je bezpečná životní jistota domova s rostoucí hodnotou a je lepší mít po letech hypotékou splacený vlastní byt než jen krabici plnou účtů. V Central Group se proto nadále chceme orientovat primárně na prodej bytů pro vlastní bydlení,“ říká Dušan Kunovský ze společnosti Central Group.

Třetina výstavby pro nájemní bydlení?

Názor šéfa největšího rezidenčního developera ve stavitelské komunitě zjevně převládá. Proto také většina rezidenčních developerů (76 %) staví bytové domy výhradně se záměrem prodeje. Prosazuje se ale i jiný přístup – začínají se stavět ryze nájemní domy a developeři, kteří takto postupují nebo budou postupovat, chtějí na nájemní bydlení vyčlenit v průměru 36 % objemu všech projektů, které realizují.

Celkově ovšem lze říci, že se bytová výstavba hlavně a především zbrzdila. A to v době bytové krize není ideální. „Minulý rok byl kvůli vysokým úrokovým sazbám ve znamení poklesu poptávky po nemovitostech, na což developeři přirozeně reagovali zpomalením nové výstavby. Mě jako ministra pro místní rozvoj samozřejmě znepokojuje hlavně fakt, že se odkládá stavba bytů. Přál bych si, aby se developeři více odvážili přijmout třeba i nižší krátkodobé výnosy z prodejů bytů a nebáli se jít více do nájemního bydlení s delším časovým horizontem návratnosti. Někteří už se tím směrem začínají přeorientovávat,“ komentuje poslední vývoj na bytovém trhu ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Změna projektů

Citelné ochlazení poptávky po bytech podle citované ankety přinutilo téměř dvě pětiny dotázaných developerských společností (38 %) k transformaci některých svých projektů na nájemní domy. Další tři pětiny (62 %) nicméně zůstávají u svých původních záměrů a pokračují v projektech „na prodej“.

Také proto je nabídka nájemních bytů zatím spíše slabá. „V krajských městech jsme nyní ve fázi, kdy v součtu chybí desítky tisíc nájemních bytů. Proto vítáme jakékoliv iniciativy, které by pomohly tuto situaci napravit. Výstavba nájemních bytů s sebou nese mnohá specifika oproti výstavbě klasických bytů k prodeji. Ať už se jedná o dispozice bytových jednotek, nebo o otázku uplatnění DPH při výstavbě vzhledem k osvobození od této daně u nájmů,“ říká Michal Hrbatý ze společnosti UlovDomov.cz, která zprostředkovává bytové pronájmy.

Podpora státu i obcí

„Ministerstvo podpoří hlavně stavbu dostupných nájemních bytů. Jde nám o to, aby jich měly dostatek především obce, ale ke spolupráci přizveme i developery,“ vysvětluje ministr Ivan Bartoš a pokračuje: „Pokud se dohodnou, dostanou soukromé firmy například možnost stavět na obecních pozemcích a získat výhodnou kombinaci dotace a úvěru. Jsme si vědomi toho, že to bude pro obě strany představovat jistou výzvu. Stavební společnosti se budou muset vyrovnávat s delší dobou návratnosti svých investic, výhodou ale pro ně bude díky sníženým nákladům i nižší míra rizika.“

„Vnímáme, že někteří developeři přehodnocují své strategie směrem k nájemnímu bydlení. Jsme v úzkém kontaktu s několika regionálními městy, která mají či připravují volné pozemky k prodeji právě pro rezidenční výstavbu, ať už hromadnou, či individuální,“ dodává Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Rezidenční developeři by zájem o spolupráci s obcemi při výstavbě jejich nájemních bytů podle ankety CEEC Research měli, a to například i formou PPP projektů. Jedna pětina z nich (19 %) výstavbu společných projektů nájemního nebo sociálního bydlení již ve spolupráci s obcemi plánuje.

rs/pb

Pokud Vás zajímá aktuální situace na realitním trhu, přijďte diskutovat s předními lídry českého byznysu a odborníky na development, investice a rozvoj měst na 22. ročník konference Real Estate Market Spring, 7. června 2023. Těšíme se na Vás! Kompletní program a přihlášku naleznete ZDE.

Hlavní partneři

Partneři