Propad hypotečního trhu letos pokračuje

Už loni chabý zájem o hypotéky se nezměnil ani na začátku letošního roku a zůstává velmi slabý. Objem poskytnutých hypoték se v lednu meziročně propadl o 80 %, když banky v prvním měsíci letošního roku poskytly hypotéky za pouhých 6,5 miliardy korun.

To je podle aktuálních dat Hypomonitoru České bankovní asociace (ČBA) nejméně od února 2014. Za celý loňský rok se objem poskytnutých hypoték propadl o 64 % na 162 miliard korun, přičemž počet poskytnutých hypoték byl loni nejnižší za posledních 20 let.

Ani začátek letošního roku není lepší. Banky v lednu poskytly celkem jen 2 428 hypoték, z čehož 1 901 jsou nové hypoteční úvěry. Ještě předloni se měsíční počet poskytnutých hypoték pohyboval kolem 9 500. Objem nově poskytnutých hypoték se v posledních měsících pohybuje na nejnižší úrovni od roku 2014. Průměrná výše hypotéky se přitom za stejnou dobu zdvojnásobila.

Zásadním důvodem propadu jsou rekordně vysoké úrokové sazby, které jsou nyní nejvyšší od 90. let minulého století. Nic na tom nezměnilo ani to, že úroková sazba podle Hypomonitoru ČBA v lednu poprvé po dvou letech u skutečně nových hypoték bez refinancování mírně poklesla z 5,98 na 5,93 %. Ještě před rokem byla tato sazba podle stejného ukazatele dokonce jen 2,3 %. Nabídková cena hypoték se přitom pohybuje ještě výše, v rozmezí mezi 6 – 7 %.

Domácnosti nyní za splátku hypotéky zaplatí o tisíce korun měsíčně více. Průměrná výše hypotéky je podle Hypomonitoru 2,83 milionu korun. Při splatnosti 15 let s aktuální úrokovou sazbou dnes činí měsíční splátka 23 799 korun. Při dvouprocentním úroku by pak klient měsíčně zaplatil jen 18 233 korun.

Propad hypotečního trhu dopadá také na bytový trh, proto i ten v minulém roce zásadně zbrzdil. Podle dat Ekospolu se prodej nových bytů v Praze loni propadl o dvě třetiny a byla tak nejhorší za poslední dvě dekády. Zásadně se na tomto vývoji odrazil právě propad hypotečního trhu. Zatímco dříve nový byt financovala prostřednictvím hypotéky polovina klientů, loni se jejich podíl na odbytu nových bytů propadl na zhruba 10 %. Přitom většinu kupujících tvoří lidé, kteří v nemovitostech hledají ochranu svých finančních aktiv před vysokou inflací. Právě tito investoři budou táhnout realitní trh i v prvních měsících letošního roku. Zhodnocení nemovitostí totiž v dlouhodobém horizontu inflaci překonává.

 Autor je generálním ředitelem a předsedou představenstva developerské společnosti Ekospol.

 Evžen Korec

Hlavní partneři

Partneři