Nejpopulárnější developerské projekty roku 2010

V právě uplynulém roce v široké škále developerských projektů zaujal mediální scénu nejvíce plán společnosti FINEP vystavět ve Stodůlkách rozsáhlý komplex Západní město. Přispěla k tomu bezpochyby i ambice tohoto projektu, zahrnujícího vedle rezidenční výstavby (Britská čtvrť) i administrativní centrum City West, které si za své budoucí sídlo vybrala již celá řada význačných společností jako například Siemens, Bayer či Komerční banka.

Média (celkem šlo o 175 příspěvků) si v souvislosti se Západním Městem všímala hlavně toho, že obyvatelům „města“, jež je osídlováno od loňského května a je kapacitně plánováno na celkem 35 tisíc obyvatel, se směrem na jih a západ otevírá volná příroda a mohou se těšit mj. z nového moderního výstupu z metra.

Development a média

Do skupiny průměrně medializovaných projektů patřily i dva, jež má v režii společnosti Lighthouse – Prague Marina (71příspěvků) a Zelené město (42). Oba podobně jako některé jiné zápasily s obsazeností, když Ligthouse Group za ně – jak si média všimla – ještě zcela nesplatila úvěry u bank. Potěšující pro developera bylo, že se do holešovické Prague Mariny nastěhovala společnost Fortuna (byť jen jako nájemce) a pozornost novinářů upoutal též někdejší Topolánkův poradce Marek Dalík, který si v tomto komplexu na břehu Vltavy chystá otevřít restauraci. Projekt Zeleného města na Jarově musel zase kvůli menšímu zájmu zpomalit, na druhou stranu byla jeho první fáze oceněna prvenstvím v soutěži Nejlepší z realit 2010 v kategorii rezidenčních projektů.

Výstavba projektu společnosti MS Development Zåhrada (ne vždy média respektovala skandinávskou diakritiku – kroužek nad prvním písmenem „a“) zahrnující 257 nízkoener­getických bytů, má sice začít až letos v dubnu, nicméně již loni informovalo o plánu postavit novou čtvrť v centru Lysé nad Labem celkem 43 příspěvků, a to zejména s akcentem na občanskou vybavenost, kterou developer prezentuje jako „promyšlený koncept sousedského bydlení“. Další projekty již tolik mediálně exponované nebyly, např. o Nové Harfě (30 příspěvků) byla řeč nejčastěji v souvislosti s aukcemi bytů. Z jednotlivých titulů se o developerské, s výjimkou Západního města čistě rezidenční projekty nejvíce zajímaly Hospodářské noviny (52 příspěvků ) a spřízněný server Reality.Ihned­.cz (63).

Grafy: Newton Media, Vizualizace: Zåhrada Lysá nad Labem

Hlavní partneři

Partneři