Je čas opět vyrazit kupředu – oznamuje Výhled české ekonomiky

Již podtitulek "Zotavení z vysoké inflace" naznačuje, jaký výhled do roku 2024 můžeme podle společnosti Deloitte očekávat. V posledních letech se globální ekonomika potýkala s řadou šoků, které měly zásadní dopad na jednotlivé regiony i celosvětově. Pandemie, válka a následná energetická krize patřily mezi klíčové události, které formovaly ekonomický vývoj v následujících letech.

Podle prognózy od společnosti Deloitte však můžeme loňský rok vnímat také jako bod obratu. Vláda prosadila konsolidační balíček, postupně se mění důchodový systém, digitalizace veřejné správy se posouvá dopředu. Po několika složitých letech dává rok 2024 české ekonomice naději k nadechnutí a návratu k růstu. Podmínky ale zůstávají v řadě oblastí složité, zejména geopolitická situace je stále zdrojem nestability. Hlavní problémy, kterým Česko muselo čelit, včetně vysoké inflace, však odezněly či odeznívají. Jaké jsou dle Deloitte prognózy na rok 2024?

Globální ekonomika a zemní plyn
Jak válka, tak energetická krize bohužel pokračují i do roku 2024, byť zejména energetické trhy se letos uklidnily a nenaplnily nejhorší scénáře. V letošní topné sezóně je plynu dost, a v té následující už nám nedostatek plynu hrozit nebude. Evropa tak přečkala Ruskem iniciovanou energetickou válku. Od roku 2026 by k nám měl dorazit první zemní plyn z dlouhodobých kontraktů, zejména s Katarem a USA.

Snížení napětí a boj s inflací
Po neklidných událostech v roce 2022 se situace na energetických trzích postupně uklidnila, což vedlo v roce 2023 k poklesu inflace. Centrální banky, zejména Fed a ECB, reagovaly na tento vývoj zvyšováním úrokových sazeb v boji proti inflaci. Finanční trhy nicméně zůstanou neklidné, růst globálního HDP by měl dosáhnout 2,9 %.

Česká ekonomika a její výzvy
Česká ekonomika zažila v roce 2023 negativní dopady energetické krize a vysoké inflace, což vedlo ke stagnaci a poklesu českého HDP, který jako jediný z EU dosud nedosáhl předpandemické úrovně. Bohužel za rok 2023 očekáváme meziroční pokles HDP o 0,6 %, na předpandemickou úroveň se ekonomika dostane nejdříve v roce 2024, kdy by mělo vyrůst o 1,1 %. Klíčovým faktorem pro obnovení růstu bude zahraniční obchod. Snížení inflace by mělo podpořit i růst spotřeby domácností.

Trh práce a mzdy
Trendem minulých deseti let byla stále se zvyšující zaměstnanost a klesající míra nezaměstnanosti, která se v roce 2019 nacházela na dvouprocentní úrovni. Tuto úroveň bylo možné označit za příliš nízkou, neboť se trh práce začal přehřívat. I v současnosti trh práce zůstává strukturálně přetížen přebytkem pracovních míst, což podporuje růst mezd. Prognóza pro rok 2024 předpokládá mírný růst nezaměstnanosti na skoro 3 %.

Inflace
Rok 2023 byl ve znamení postupného poklesu inflace, která se ovšem po celý rok nacházela výrazně nad hranicí 2% inflačního cíle. Pro rok 2024 se očekává pokračující pokles inflace směrem k inflačnímu cíli. Zásadní pro vývoj bude tradiční lednové přecenění, které ukáže, jaká jsou skutečná inflační očekávání v ekonomice. Otazník navíc visí nad vývojem cen energií. Rizikem prognózy zůstává vývoj války na Ukrajině a „odkotvená“ inflační očekávání.

Úsporný balíček
Vláda prosadila úsporný balíček, který během příštích dvou let sníží rozpočtové schodky celkem o 150 mld. Kč. Tímto balíčkem vláda zatím nevrátila veřejné finance na udržitelnou trajektorii, ale jen zbrzdila nárůst poměru dluhu k HDP v budoucnu. Další úsporná opatření tak budou muset ještě přijít, pravděpodobně se ale objeví až po volbách do sněmovny v roce 2025. Pro rok 2024 byl přijat návrh státního rozpočtu se schodkem 252 mld. Kč.

remspace

Hlavní partneři

Partneři