Jak vybavit nájemní byt

V české metropoli žije v nájemním bytě podle nedávného průzkumu 41 % jejích obyvatel. A podle všeho jich bude přibývat. Většina pronajímaných bytů je ovšem vybavena nevhodně či nedostatečně.

Pod pojmem nájemní bydlení si většina lidí ještě dnes představí levné a jenom dočasné bydlení. Alespoň do teď to bylo v Česku společenské dogma. A díky postkomunistickému vývoji a zejména privatizaci se většina bytového fondu u nás dostala do vlastnictví a správy individuálních vlastníků. Ani restituce bohužel nepřispěly k rozvoji nájemního bydlení a naopak svazovaly v rozvoji znovu získané nemovitosti potomky původních vlastníků, a to vlivem regulace výše nájemného. Což vyústilo v situaci, kdy většina nájemních bytů, dnes vlastněna individuálními vlastníky, je zejména svým vybavením morálně zastaralá.

Novostavby jsou atraktivní

Se začátkem celosvětové pandemie byl společností Kantar zpracován průzkum o situaci a nárocích lidí žijících v Praze. Celkem se průzkumu zúčastnilo 3 000 respondentů, z nichž 41 % uvedla, že žije v nájmu. Nemalá část respondentů nasdílela i fotografie svých současných nájemních bytů, které demonstrovaly v jak zastaralých a skoro nevybavených bytech lidé žijí – chyběly vestavné skříně, byty měly snad více než 15 let nerenovované koupelny a toalety. V řadě otázek účastníci průzkumu také sdělovali, jaká je jejich představa o kvalitním bydlení. Celá polovina z nich uvedla, že by rádi žili v novostavbě, 24 % v panelovém domě, 21 % v klasickém činžovním domě.  Přitom celkem 55 % lidí uvedlo, že by chtěli bydlet v nezařízeném bytě. Naopak 33 % respondentů by si přálo vybavení bytu vybrat podle vlastního uvážení spolu s pronajímatelem. Za zmínku stojí skutečnost, že 193 respondentů dále uvedlo, že by rádi bydleli v domě s dalšími službami – 55 % z nich by v domě uvítalo fitness, 35 % respondentů saunu, 30 % úklid a rovněž car sharing.

Celý průzkum naznačil, že aktuální požadavky na nájemní byty přesahují úroveň současné nabídky. Bohužel většina pronajímatelů či provozovatelů ještě stále má za to, že to nejlevnější, je to nejlepší – třeba dlažba na podlahách v celém bytě nebo levné laminátové podlahy, jednoduchá kuchyňská linka s dvouvařičem. Bez vestavných skříní, často dokonce bez svítidel. Poptávka je ale úplně jiná. Také proto jsou moderně, funkčně a prakticky vybavené nájemní byty nejlépe a nejrychleji pronajaté.

Je přežitkem myslet si, že nájemci chodí do pronajatých bytů jen přespat – žijí v nich, pracují a vychovávají děti. Proto je třeba myslet na to, aby při vybavovaní bytů byly splněny nejen jejich základní funkce, ale i praktické potřeby uživatelů, jejich estetické požadavky i jakýsi pocit útulnosti a pohody domova.

Vyšší kvalita se vyplatí

Určitě je rozdíl ve vybavování bytů individuálními vlastníky a provozovateli nájemního bydlení. Zatímco první se soustředí pouze na svou bytovou jednotku, často zajdou pro zařízení bytu do některého z nábytkových řetězců, opravy a reklamace v bytech řeší ad hoc a když mají čas a téměř je nezajímá stav společných částí domu, institucionální majitel nájemního bytového domu musí řešit nejen strategii vybavení jednotek, ale i logistiku a provoz celého domu.

Základní nároky na vybavení bytů jsou nicméně stejné. Kuchyňská linka či osvětlení v celém bytě je dnes standardem, ve většině případů i pračka. Naproti tomu vestavné skříně v předsíni a v ložnici už tak časté nejsou a spíše nadstandardem bývají záclony a závěsy, když totéž platí pro nábytek.

Pro institucionální vlastníky je k zamyšlení, zda chtějí investovat do praktického a plně funkčního bytu nebo nabídnou jen základní vybavení a následně čelit neustálým opravám ve společných částech domu – což bývá následek častého stěhování. Ke zvážení je i kvalita nábytku – zda zvolit levný nábytek a pravidelně čelit opravám a výměnám nebo zainvestovat více. To znamená nejen získat nájemce rychleji, ale řešit opravy a výměny jen ve výjimečných případech.

Autorka je zakladatelkou společnosti BTR Consulting.

Zuzana Chudoba

Hlavní partneři

Partneři