„Industriál“ dnes táhne industrie

Už od druhého pololetí roku 2022 je v sektoru logistiky dobře patrný nárůst poptávek po pronájmech prostor ze strany výrobních firem. V prvním letošním čtvrtletí jejich realizace představovala podle statistik společnosti Savills dokonce už 57 % z celkové pronajaté plochy v segmentu skladových a průmyslových prostor.

Během pandemie poptávku významně táhl sektor e-commerce, na který v některých obdobích, například ve třetím čtvrtletí roku 2021, připadlo až 62 % nasmlouvaných kapacit. Za posledních devět měsíců ale aktivita tohoto segmentu maloobchodu značně oslabila, což ostatně platí pro celý maloobchod, jehož obrat už řadu měsíců klesá – v prvním letošním čtvrtletí se tak na realizované „logistické“ poptávce podílel pouhými 6 %.
„Lidé kvůli přetrvávající vysoké inflaci a zvýšeným životním nákladům méně utrácí za zbytné zboží a částečně se vrátili do kamenných obchodů, poptávka e-commerce po skladových prostorách tak kvůli nižším odbytům klesá,“ říká Ondřej Míček, z poradenské společnosti Savills.

Během pandemie totiž převládlo přesvědčení, že nákupy nejen spotřebního zboží se budou řešit již jen na internetu a do kamenných obchodů se zákazníci nevrátí. Navíc tento pocit umocňoval lockdown – lidé v té době byli nuceni nakupovat pouze online, a proto se také začal svět e-commerce doslova nafukovat a poptávka po jeho skladovém zázemí rostla.

Poptávka bez nabídky

I když další vývoj atraktivitu internetových obchodů výrazně snížil, ani zdaleka není minulostí. V Savills dlouhodobě registrují poptávku po skladech o velikosti 10 000 m2 a více, ale v požadovaném časovém horizontu na trhu takových jednotek není dostatek.

Celkově menší zájem ze strany e-shopů nicméně nahrazuje průmysl. „Aktuálně sledujeme nárůst poptávky z výrobního segmentu. Jedním z důvodů je křehkost dodavatelských řetězců, která se projevila během covidové pandemie a znovu po ruské invazi na Ukrajinu. Dalším důvodem mohou být například environmentální aspekty, ke kterým je dnes stále více přihlíženo. Vidíme i významný nárůst počtu firem, které hledají prostory pro uskladnění solárních panelů, tepelných čerpadel nebo komponentů pro výrobu větrných elektráren,“ doplňuje Ondřej Míček. Podle něj jsou dnes firmy ze segmentu e-commerce, jež mají nasmlouvané sklady na pět a více let z dob pandemie, nezřídka v nesnázích, protože jejich kapacity ve změněných podmínkách nemohou plně využít. Relokace je v takových případech efektivním řešením, které sílící zájem průmyslových podniků usnadňuje.

rs/pb

Hlavní partneři

Partneři