Hypoteční sazby se drží na historických maximech

Konec akčních slev, kterými se některé velké banky snažily nalákat klienty k uzavření hypotečního úvěru, vedl k tomu, že průměrná úroková hypoteční sazba na začátku dubna opět nepatrně vzrostla. Ukazatel Fincentrum Hypoindex zaznamenal růst o tři bazické body na 6,3 %.

Zásadní vliv na tento vývoj ovšem má ČNB, která drží základní úrokové sazby na stejné hodnotě už od loňského června. Právě od nich se odvíjejí úroky komerčních úvěrů včetně těch hypotečních. Dokud centrální banka základní úrokové sazby nesníží, hypotéky levnější nebudou.

Rekordně drahé hypotéky jsou zásadním faktorem, který negativně ovlivňuje celý realitní trh. Většina domácností v Česku financuje koupi vlastního bytu prostřednictvím hypotéky, jen v Praze se dlouhodobě na hypotéku prodal každý druhý nový byt. To se nyní změnilo. Drahé a hůře dostupné hypotéky, na které často nedosáhnou ani lidé s nadprůměrným příjmem, způsobily, že se celý bytový trh výrazně propadl. Pokud budu opět mluvit jen za Prahu, tak v ní se loni prodalo nejméně nových bytů za posledních dvacet let. Developeři podle dat Ekospolu prodali o dvě třetiny nových bytů méně než v roce 2021.

Je otázkou, kdy se tento negativní vývoj zlomí. Centrální banka opakovaně deklaruje, že pro snižování základních úrokových sazeb není prostor a že na stávající vysoké úrovni vydrží ještě mnoho měsíců. Stejně dlouho zůstanou drahé i hypotéky, což od vlastního bydlení odstřihne většinu zájemců.

Naopak stále velmi vysoká inflace bude více motivovat i drobné investory k tomu, aby své volné prostředky ochránili před inflačním znehodnocením nákupem nemovitostí. Zhodnocení takové investice totiž v dlouhodobém horizontu inflaci s přehledem překonává. Navíc jde o jednu z nejbezpečnějších investic s velice dobrou likviditou.

Dá se tedy očekávat, že se na trhu v nejbližší době objeví více nájemního bydlení, na které budou odkázáni i ti, kteří by dříve hypotéku získali. Nyní jim nezbývá nic jiného, než čekat, až hypoteční úvěry opět zlevní. Do té doby na tom budou vydělávat hlavně ti, kteří nabídnou své nemovitosti k pronájmu.

Autor je generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol.

Evžen Korec

Hlavní partneři

Partneři