Globální ekonomika: pozitivní lednové signály

„Začátek roku byl příznivý, neboť snížení celkové inflace na vyspělých trzích ukázalo, že měnová politika funguje. To nejhorší však ještě není za námi, protože tlaky na jádrové ceny ještě nepolevily,“ říká hlavní ekonom firmy Dun & Bradstreet Arun Singh.

Podle něj se centrální banky v některých zemích stále budou muset spoléhat na zvyšování úrokových sazeb, což znamená, že by se podniky měly připravit na pravděpodobnou recesi. Předpoklad, že recese vyvolaná centrálními bankami (pokud vůbec nastane) by měla být mírná, by měla platit pro USA, v Evropě může tento vývoj ovlivnit průběh války mezi Ruskem a Ukrajinou.

Pozitivní Čína

Pozitivní zprávy pro globální ekonomiku přicházejí z pevninské Číny, kde její vedení několikrát opakovalo, že oživení ekonomiky je jeho hlavní politickou prioritou pro rok 2023. Kromě nasazení úvěrové podpory pro sektor nemovitostí byly znovu otevřeny hranice a v několika provinciích byly dokonce vydávány spotřební poukázky, které mají stimulovat domácí poptávku.

Do Číny, poprvé po dvou letech, dorazily dodávky uhlí z Austrálie, což naznačuje zlepšení vzájemných vztahů. Stejně tak evropští prodejci luxusního zboží s úlevou zaznamenali, že by se na trh mohli vrátit čínští zákazníci a opět nakupovat jejich produkci.

Profitovat z Číny by měl i světový cestovní ruch – v průběhu roku 2022 se navzdory znovuotevření hranic totiž boom cestovního ruchu v asijských ekonomikách nedostavil, a to právě kvůli absenci čínských turistů. To by se mělo změnit novým postojem Pekingu k restriktivním pandemickým opatřením, nicméně počet případů onemocnění covidem v ČLR zůstává stále vysoký. Proto také několik zemí zavedlo omezení vůči přílivu návštěv z pevninské Číny. Je přitom pravděpodobné, že přínosy z opětovného otevření hranic asijské velmoci se budou projevovat spíše pomalu.

Od „rychle se zhoršující“ ke „zhoršující se“

Vše nasvědčuje tomu, že Evropa zvládla zimu lépe, než mnozí očekávali. Počasí bylo přívětivé a evropské firmy včetně těch průmyslových se držely lépe, než se předpokládalo. První údaje o vývoji HDP naznačují, že Velká Británie i Německo se letos možná vyhnou recesi. „To je pozoruhodné vzhledem k tomu, čeho jsme byli svědky před několika měsíci. Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou stále pokračuje a rizika spojená s jeho eskalací zůstávají nezměněna, nicméně tyto náznaky vnímáme pro evropské ekonomiky pozitivně. Proto jsme zlepšili výhled na zhoršující se z rychle se zhoršujícího,“ uvádí se v lednovém výhledu pro globální ekonomiku od společnosti Dun & Bradstreet.

Minulý měsíc Evropa zavedla cenové stropy na ruskou ropu na úrovni 60 dolarů za barel. Evropské firmy se současně připravují na dodržení úplného embarga na dovoz surového a rafinovaného paliva z Ruska. To by mohlo trvale změnit směry obchodu s energií v regionu. Teritoriálně i věcně jiný energetický mix v Evropě má potenciál vytvořit nové podnikatelské příležitosti.

RS/pb

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři